Duurzaam ondernemen is een overtuiging

Al lang voordat maatschappelijk verantwoord ondernemen – oftewel MVO – een modekreet werd, was ik al bewust bezig met de wereld om ons heen. Thuis, maar ook op kantoor is duurzaamheid vaak gewoon een kwestie van kiezen. Hoe simpel is het om alleen maar oplaadbare batterijen te gebruiken en om je energieverslindende lampen te vervangen door spaar- of ledlampen? Ja, je betaalt in aanschaf iets meer, maar vervolgens gaat de levensduur ook gigantisch omhoog. De investering betaalt zich na verloop van tijd vanzelf terug.

Milieubewust werken

We hopen dat we onze relaties inspireren door bewustwording te creëren hoe je zelf iets kunt doen voor de maatschappij. Gewoon door zelf het goede voorbeeld te geven. Zo wordt ons kantoor verwarmd door een biomassakachel die CO2-neutraal is. Natuurlijk maken we gebruik van groene stroom en onze hosting vindt plaats bij een datacenter dat milieubewust werkt: ook hier wordt uitsluitend groene stroom gebruikt en doen ze hun best om verder energiegebruik zo veel mogelijk te beperken.

Papierloos kantoor

Daarnaast hanteren we het principe van een papierloos kantoor. Soms is papier gebruiken onvermijdelijk: dan gebruiken we milieuvriendelijk papier. Een andere vorm van duurzaamheid stralen we onderweg uit. De bedrijfsauto’s die we aanschaffen, zijn elektrisch of met een lage CO2-uitstoot (14% bijtelling). Voor de lunch kunnen we in de kantine uit een ruim basisassortiment van biologische producten kiezen. Ok, biologische melk is misschien een paar cent duurder, maar je proeft het verschil.

Puur ondernemen

Tegenwoordig is ‘biologisch’ hip. Puur eten, puur leven en ook puur ondernemen is echter niet een modetrend, maar naar mijn idee een overtuiging. Het levert je immers veel op, niet in de laatste plaats een goed gevoel. Ik geloof dat een betere wereld echt bij jezelf begint. Als iedereen een bijdrage levert, besparen we met z’n allen behoorlijk veel. Maatschappelijk verantwoord ondernemen hoeft niet ingewikkeld te zijn, meestal is het gewoon een kwestie van ervoor openstaan en doen. Gáán met die spreekwoordelijke Fairtrade banaan!

Tip

Naast mijn eigen tips nog meer inspiratie opdoen over hoe je duurzaam en verantwoord bezig kunt zijn op kantoor? Tip 1 doe ik alvast cadeau: factureer digitaal. Daar kan ik me natuurlijk helemaal in vinden ;-)