De 3 B’s van Veilig Online Boekhouden

Veiligheid is voor vrijwel alle ondernemers een belangrijk aspect bij online boekhouden. Waar de verschillende cloudsystemen tegenwoordig vergelijkbare veiligheidsniveaus met offline systemen kennen, is er nog een belangrijke variabele waarmee we rekening moeten houden als het om veiligheid gaat: de mens. Daarom heb ik een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet waar je goed op moet letten: de 3 B’s van Veilig Online Boekhouden!

1. Bescherm jouw codes

“Je mag alles van me weten, behalve mijn PIN”, was een bekende slogan in de jaren ’90. Niet zal iedereen alleen de slogan kennen, we zullen allemaal ook goed weten wat er mee bedoeld wordt. Tegenwoordig verzuip je als digitaal mens bijna in de inloggegevens van verschillende systemen, maar niet zonder reden. Dankzij al die verschillende codes en wachtwoorden blijven jouw gegevens veilig, zo ook je online boekhouding. Ga er dus verantwoord mee om en laat ze niet ergens slingeren. Als je jouw pc bijvoorbeeld je wachtwoorden laat onthouden, bedenk dan wat er kan gebeuren als een vreemden op jouw account wil inloggen. Ook een bestandje op het bureaublad met de naam ‘Inlog boekhouding’ is misschien geen goed idee.

Kies daarom goede krachtige wachtwoorden en onthoud deze goed. Een applicatie kan een handige tool zijn als je al je wachtwoorden wilt opslaan, maar vergeet de veiligheid van die tool zelf dan ook niet. Gebruik desnoods ezelsbruggetjes om je codes en wachtwoorden goed te onthouden. Vergeet ook je e-mail niet, vaak sturen systemen hier namelijk alle inloggegevens naar toe als je ergens een account aanmaakt. Zoals jij je huissleutel ook niet aan een vreemde geeft, moet je ook de ‘digitale voordeur’ niet om een kiertje laten staan.

2. Beveilig je apparatuur

Zoals er op straat mensen met verkeerde bedoelingen rondlopen, zijn die er helaas ook in de digitale wereld. Let er daarom goed op dat jouw apparatuur goed beveiligd is. Op het moment dat jij jouw apparaten beveiligd met goede betrouwbare software, kun je optimaal profiteren van de voordelen van online boekhouden. Om de risico’s te minimaliseren moet je ervoor zorgen dat jouw beveiligingsprogramma’s altijd up-to-date zijn. Let ook op dat je alleen applicaties en programma’s installeert van betrouwbare bronnen, dus geen illegale software.

Gebruik je WiFi? Let er dan op dat jouw draadloze netwerk goed beveiligd is. Als je twijfelt over de veiligheid van je apparatuur of je netwerk doe je er misschien slim aan om de hulp van een deskundige in te schakelen. Als je zorgt dat jouw apparaten waarmee je de boekhouding bekijkt, en je netwerken goed beveiligd zijn, is er niets aan de hand!

3. Back-ups!

Iedereen weet het tegenwoordig wel, je moet back-ups maken van je digitale data. Maar hoe doe je dat? En waar bewaar je die back-ups? Je zult begrijpen dat een harde schijf die aan je pc hangt in geval van brand of diefstal ook niet veel zin heeft. Bij de meeste cloudsystemen van tegenwoordig zijn back-ups erg belangrijk. Er worden meerdere keren per dag (afhankelijk van het systeem) automatisch back-ups van jouw boekhouding gemaakt, die bovendien vaak op meerdere locaties staan. Zo blijft jouw data dus altijd veilig en opgeslagen!

InformerOnline is houder van het Keurmerk Zeker-OnLine. Dit keurmerk, ontwikkeld in samenwerking met de Belastingdienst, heeft een lijst opgesteld met zo’n 300 normen waaraan voldaan moet worden. In dit normenkader is ook vastgesteld dat InformerOnline met gecertificeerde partijen moet werken en zeer regelmatig back-ups moeten worden gemaakt. Zo is de veiligheid van de data van onze gebruikers optimaal gewaarborgd.

Veilig Online Boekhouden

Als je altijd rekening houdt met de 3 B’s van Veilig Online Boekhouden is er niks aan de hand en kun je 24/7 profiteren van de vele voordelen van online boekhouden! Probeert het zelf ook!

probeer informeronline 30 dagen gratis