Btw percentage van 6% naar 9%

Het zit er weer op, de derde dinsdag van september. Prinsjesdag 2018 had voor ondernemend Nederland een ingrijpende verandering in petto. Het kabinet wil het lage percentage van 6% verhogen naar 9%. Stiekem wisten we het al, maar nu lijkt het dan toch echt te gaan gebeuren.

Is de verhoging nu definitief?

Nee, nog niet! De wijziging van het btw-percentage is een plan van het kabinet. De komende maanden moet het plan zowel door de Tweede als de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Pas als het plan door beide stemmingen goedgekeurd wordt, zal de verhoging van de btw definitief worden ingevoerd.

Toch is het aan te raden om je als ondernemer alvast voor te bereiden op de mogelijke verhoging. Zeker als je nu ook gebruik maakt van het lage btw-percentage van 6%.

Administratie, prijzen en btw-aangifte

De tariefsverhoging heeft voor jou als ondernemer invloed op de administratie, facturatie en btw-aangifte. Daarnaast kan het percentage van 9% voor andere prijzen van goederen en diensten zorgen.

Ook als je nu alleen maar gebruik maakt van het hoge btw-percentage van 21% kom je in aanraking met de tariefsverhoging. Zo is de kans dat je inkoopfacturen met 9% btw gaat ontvangen erg groot.

Heel ondernemend Nederland gaat dus te maken krijgen met het nieuwe Belastingplan.

Wanneer gaat de tariefsverhoging in?

Het kabinet wil de tariefsverhoging invoeren per 1 januari 2019. Dat betekent dat facturen voor het boekjaar 2019 met het nieuwe percentage moeten worden gemaakt.

Hoe zit het met offertes voor 2019?

Als je 2018 een offerte wilt maken voor producten of diensten die je in 2019 gaat leveren, dan moet je voor deze offertes rekening houden met het nieuwe btw-percentage van 9%. Houd er dan wel rekening mee dat bij een negatieve stemming in de Eerste en Tweede Kamer het belastingplan kan worden afgekeurd en alles kan worden teruggedraaid.

Als je producten of diensten in 2019 levert, maar de factuur in 2018 al wordt betaald, dan mag je gewoon gebruik maken van het huidige percentage van 6%.

Het nieuwe percentage in InformerOnline

Uiteraard volgen wij de besluitvorming van het nieuwe Belastingplan op de voet. Zodra de tariefsverhoging van 6% naar 9% definitief is zorgen wij dat alles voor je administratie, facturatie en btw-aangifte geregeld is. Natuurlijk zijn wij er dan ook om al je vragen te beantwoorden.

Wordt vervolgd dus!