Je boekhouding goed bijhouden tijdens de coronacrisis

Het is niet de hobby van de meeste ondernemers: de boekhouding bijhouden. Toch is het een goed idee om dit regelmatig bij te houden. In deze blog geven we vijf redenen waarom jij toch je boekhouding regelmatig moet bijwerken, vooral in deze crisis.

1. Je komt in aanmerking voor regelingen

Het kabinet heeft een noodpakket voor ondernemers in werking gezet om ondernemers te helpen. Met deze maatregelen kun je aanspraak krijgen op verschillende hulpmiddelen.

Zoals de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), waarin zelfstandige ondernemers drie maanden ondersteuning krijgen tot aan het sociaal minimum van maximaal 1503,31 euro per maand of de TOGS, een compensatieregeling voor de sectoren die het hardst zijn getroffen

Als jij als ondernemer in aanmerking wilt komen, moet je bij de meeste maatregelen aan kunnen tonen dat je omzetverlies hebt. Daarom is het handig om je administratie zo goed mogelijk bij te houden, zodat je bewijs hebt als erom gevraagd wordt. Dat scheelt een hoop stress (en een heleboel geld!).

2. Je hebt controle over je geldstroom

Naast dat je je administratie goed bij wil houden voor eventuele compensatieregelingen tijdens deze crisis, is het ook heel fijn om te weten in deze tijd wat je cashflow is. Door je administratie goed bij te houden, weet je waar, wanneer en hoeveel geld er binnenkomt en natuurlijk hoeveel geld je (uit)besteed. Wij raden je aan om dagelijks je administratie te controleren, maar als je daar geen tijd voor hebt, probeer het dan op zijn minst wekelijks te controleren en aan te vullen.

Zo kan het zijn dat je een project hebt afgerond als freelancer, maar je factuur wordt maar niet betaald en je moet zelf steeds achter de kosten aan. Om toch dit uitbetaald te krijgen, kun je het stappenplan volgen op onze blog: zes stappen als je factuur niet wordt betaald.

3. Je kunt zoeken naar overbodige kosten

Het is altijd even goed om al je kosten voor je onderneming onder de loep te nemen. Misschien betaal je wel iets wat je nu helemaal niet gebruikt, zoals een abonnement op een online designprogramma die je ooit hebt gebruikt om je logo te maken, hosting voor een website waar je ooit aan bent begonnen (maar uit het oog verloren) of andere diensten waar je (tijdelijk) niets meer aan hebt. Nu is het de goede tijd om overbodige kosten stop te zetten, zodat je meer geld overhoudt in deze crisis.

4. Je hebt nu meer tijd voor je administratie

Het is een lastige tijd voor zzp’ers en mkb’ers. Zo zien heel veel freelancers dat hun opdrachten worden stopgezet door de crisis. In plaats van er bij de pakken neerzitten omdat je thuis zit, is het de tip om eens goed je administratie onder de loep te nemen. Zorg ervoor dat je administratie helemaal up-to-date is, en kun je kijken of je je boekhouding nog makkelijker kunt inrichten.

Wij geloven we dat iedereen zelf zijn of haar boekhouding kan doen. InformerOnline is daarom zo ingericht dat je niet alle boekhoudtermen hoeft te weten. Nog niet overtuigd? Bekijk dan onze #ikdoezelfdeboekhouding pagina. Hier vertellen meer dan 20 ondernemers over hun eigen onderneming en hoe zij InformerOnline gebruiken.

Ook biedt Informer automatisch boekhouden aan, ook wel robotic accounting genoemd. Zo kun je met robotic accounting facturen automatisch laten downloaden en laten boeken, bankadministratie razendsnel laten verwerken en kunnen de robots zelfs factuurinformatie herkennen! Dat scheelt later een hoop tijd als de opdrachten weer binnenstromen. Meer informatie over robotic accounting

5. Stap over naar de cloud

Heel veel ondernemers houden in het begin hun administratie bij in Excel. Maar weet je dat dat het veel makkelijker kan? In InformerOnline kun je altijd bij je boekhouding, waar je ook bent en welk device je ook gebruikt. Je hebt alleen een internetverbinding nodig. En zo zijn er nog veel meer voordelen aan een online boekhoudprogramma: lees het op onze blog Excel vs boekhoudprogramma – 5 redenen om over te stappen

Dus wil je aan de slag in de cloud? Dat kan! Maak een proefaccount aan bij InformerOnline, dan kun je gelijk kijken of het wat voor jou is. En geen zorgen, want je kunt altijd maandelijks opzeggen bij Informer. Dus probeer het uit!

 

Gratis testen!