Wat is de MKB-winstvrijstelling?

Als ondernemer heb jij recht op verschillende aftrekposten. Zo ook de MKB-winstvrijstelling. Hoe deze winstvrijstelling precies werkt leggen wij je hier uit!

Hoe werkt de MKB-winstvrijstelling?

De MKB-winstvrijstelling is een aftrekpost voor alle ondernemers. Deze wordt toegepast nadat je zelf de ondernemersaftrek hebt toegepast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek. Van de winst die je dan dus over houdt gaat nog eens 14% af. Op die manier hoef je veel minder belasting te betalen en houd je dus meer geld over. Zelf hoef je je geen zorgen te maken over de MKB-winstvrijstelling. De Belastingdienst past deze namelijk automatisch toe.

De MKB-winstvrijstelling is in 2019 niet gewijzigd ten opzichte van 2018. Het percentage wat wordt afgetrokken van je winst blijft dus 14%.

Voorbeeld

Stel je voor dat je na de ondernemersaftrek nog €12.500 winst over houdt. Hiervan mag je dan 14% aftrekken. 14% van €12.500 is €1.750. Dit haal je dan van €12.500 af. Zo houd je nog €10.750 over waarover je belasting moet betalen.

Wanneer kom je in aanmerking voor de MKB-winstvrijstelling?

De MKB-winstvrijstelling is in principe bedoeld voor alle ondernemers. Je hoeft dus niet te voldoen aan speciale eisen zoals bij de ondernemersaftrek. In het verleden moest je wel voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per jaar. Maar sinds 2010 is dit niet meer nodig. Je hebt geen recht op de MKB-winstvrijstelling als je medegerechtigde bent. Er zijn op het moment wel plannen in het kabinet om een basis- en toptarief in te voeren. Dat zou betekenen dat je boven een winstbedrag van €68.507,- geen MKB-winstvrijstelling meer krijgt. Dit zou wel pas in 2021 het geval zijn.

En de boekhouding?

Die regel je met online boekhoudprogramma InformerOnline! Als ondernemer moet je natuurlijk wel je winst kunnen verwerken na al die aftrekposten. Dit is heel gemakkelijk met InformerOnline. Ook worden al je facturen automatisch geboekt en verwerkt. Bovendien kun je de btw-aangifte binnen 2 minuten versturen en betalen met iDEAL. Met InformerOnline kun je heel eenvoudig en snel zélf de boekhouding doen!

MKB-winstvrijstelling verwerken in InformerOnline

Download de printversie

Deel dit artikel!