Wat is een Journaalpost?

Inboeken doe je door middel van een Journaalpost. Een journaalpost geeft aan of een post gedebiteerd of gecrediteerd moet worden. Deze worden genoteerd in diverse dagboeken.

Hoe gebruik je een Journaalpost?

Inboeken doe je door middel van een journaalpost. Een journaalpost bestaat altijd uit minstens twee regels. De twee regels moeten altijd in evenwicht zijn. Dat is omdat een journaalpost bestaat uit twee zijden, de debiteuren en crediteuren. En zoals je misschien wel weet, moeten de debet- en creditzijde altijd gelijk zijn.

Voorbeeld

Stel, een regel 1 is een bedrag van +€1000 en staat aan de debet kant. Dat betekent dat er aan de credit kant, op regel 2, ook in totaal €1000 moet bijkomen. Het kan ook dat regel 2 -€1000 laat zien aan de debet kant. Dat is ook prima. Het totaal van beide zijdes is dan namelijk €0. Of te wel, de zijdes zijn in evenwicht. Dit heet dubbel boekhouden. Het kan ook zijn dat er 4 regels zijn, of zelfs 10 of 20. Het aantal maakt in principe niet uit, zolang er een evenwicht is. Er is altijd sprake van een rekening en een tegenrekening.

Door bij het inboeken gebruik te maken van de journaalposten worden al die gegevens gebruikt voor het journaal. Het journaal geeft alle boekingen die zijn gedaan op een dagboek afzonderlijk weer in een daarvoor bestemd overzicht. Hierop zie je de boekstuknummers terug en de daarbij behorende facturen.

Journaalposten in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline boek je net zoals altijd in door middel van een journaalpost. Door alle gegevens in te vullen en gebruik te maken van de dagboeken die in het programma staan aangegeven kun je alle boekingen correct doorvoeren. Onder de overzichten heb je vervolgens de mogelijkheid om een journaal uit te draaien. Hier kun je dan precies zien wat op welk dagboek is geboekt en welke boekstuknummers hieronder hangen.

journaalpost invoeren in InformerOnline

Download de printversie

Deel dit artikel!