Extracomptabel

Laatst gewijzigd

Flow Library Asset 4

7/9/2023

Wat is Extracomptabel?

Extracomptabel betekent eigenlijk dat je bepaalde financiële zaken niet in je gebruikelijke administratie zet. Dat komt omdat deze zaken dan wat moeilijker te verwerken zijn. Het tegenovergestelde hiervan is intracomptabel.

Geen plek in het grootboek

Extracomptabele zaken worden dus niet verwerkt onder een grootboekrekening. Dit is eigenlijk een soort categorie waaronder je verschillende kosten verwerkt. Op die manier heb je namelijk een duidelijk overzicht van waar je geld aan uitgeeft. Maar als je iets extracomptabel verwerkt betekent dat dus dat er geen passende categorie is voor deze inkomst of uitgave. Uiteraard betekent dat ook dat je de transactie niet meerekent in de financiële overzichten zoals de balans en de winst- en verliesrekening.

Houd je aan de bewaarplicht

Als ondernemer ben je verplicht om alle financiële zaken 7 jaar te bewaren. Zo heeft de Belastingdienst altijd de mogelijkheid om jouw boekhouding in te zien als ze dat nodig vinden. Vandaar dat het extracomptabel verwerken van inkomsten en uitgaven ook belangrijk is. Vaak doen ondernemers dit door deze zaken te verwerken in een apart Excel bestand of iets vergelijkbaars. Hierdoor kan de Belastingdienst ook altijd gemakkelijk extracomptabele financiën inzien. Hoewel het natuurlijk beter is om gewoon alles in één administratie te hebben...

Extracomptabel? Niet nodig met InformerOnline!

In het online boekhoudprogramma InformerOnline is het verwerken van extracomptabele zaken verleden tijd. Hierin kun je namelijk zelf grootboekrekeningen of categorieën aanmaken. Op die manier vind je voor iedere kost of inkomst een geschikte plek. Vervolgens zullen de robots in het programma alles automatisch verwerken. Daardoor kun jij binnen no time een geüpdatete balans of winst- en verliesrekening bekijken en staat alles netjes op de juiste plek.

extracomptabel verleden tijd
Extracomptabel verleden tijd als je Informer gebruikt!

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis