Wat is een Boekstuk(nummer)?
Het onderliggende document dat hoort bij de boeking in je boekhouding noemen we een boekstuk. Als je bijvoorbeeld facturen of bonnetjes ontvangt boek je deze in in je financiële administratie. Voor elke boeking die je invoert in je boekhouding, voeg je het bijbehorende bonnetje of factuur toe aan de boeking.
Waarom zijn er Boekstukken?
Er is een reden dat je een boekstuk toevoegt aan de bijbehorende boeking. Die is dat je achteraf namelijk altijd kunt terugvinden op basis van welke factuur of bonnetje de boeking is gedaan. Dat is natuurlijk handig voor jezelf. Je kunt namelijk je boekingen makkelijk controleren op die manier. Daarnaast heb je ook altijd een kloppende auditfile beschikbaar voor de Belastingdienst.
Verschillende soorten
Er zijn verschillende soorten boekstukken die bijna elke ondernemer wel gebruikt. De belangrijkste zijn:
- Bonnetjes
- Inkoopfacturen
- Verkoopfacturen
- Bankafschriften
Er bestaan nog veel meer soorten. Echter gebruiken niet alle bedrijven die. Zo bestaan er bijvoorbeeld ook memoriaal boekstukken. Dit type maak je aan voor een boeking in het memoriaal dagboek. Je kunt een dagboek van het type ‘memoriaal’ bijvoorbeeld gebruiken om voorraadmutaties te verwerken. Het onderliggende boekstuk is dan de magazijnbon waarop de gegevens van de in te voeren voorraad staan.
Boekstukken je Online boekhouding
In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je alle in- en verkoopfacturen, bonnetjes en bankafschriften verwerken. Met andere woorden, de boekstukken. Bij het maken hiervan zal er automatisch een boekstuknummer gegenereerd worden. InformerOnline baseert dit nummer op het dagboek waarvoor gekozen is, het jaartal en het nummer van de betreffende inkoopfactuur. Je kunt dit zien op de afbeelding onderaan. Binnen InformerOnline zal het boekstuknummer worden gebruikt in verschillende rapportages die je kunt uitdraaien. Zo kun je aan de hand van de boekstukken makkelijk zoeken naar gegevens voor bijvoorbeeld je jaarrekeningen. Soms boek je iets in in een ander dagboek dan het inkoopboek. Dan kun je via de 'Dagboeken' alsnog gemakkelijk een overzicht bekijken van alle nummers.