Memoriaalboeking

Laatst gewijzigd

Flow Library Asset 4

20/5/2024

Wat is een Memoriaal Boeking?

Je maakt een memoriaalboeking in een apart onderdeel van de boekhouding: het memoriaal. Hier worden vaak boekingen verwerkt die incidenteel zijn of die niet eenvoudig in een ander onderdeel van de boekhouding kunnen worden verwerkt.

Voorbeelden van Memoriaal boekingen

Als ondernemer gebruik je vaak dezelfde onderdelen van je boekhouding. Zo maak je verkoopfacturen (verkoopboek), verwerk je inkoopfacturen (inkoopboek), kastransacties (kasboek) en je banktransacties (bankboek). Verreweg het grootste deel van de boekhouding kun je via deze onderdelen verwerken.

Voorbeeld 1

Als jij een verkoopfactuur verstuurt en deze wordt via de bank overgemaakt door jouw klant, kun je dat via het verkoopboek en bankboek netjes verwerken. Je hebt het speciale onderdeel van het memoriaal dan helemaal niet nodig.

Maar wat gebeurt er als je een inkoopfactuur via jouw privérekening pint? De inkoopfactuur kan netjes in het inkoopboek worden verwerkt, maar de betaling komt niet voor in de het zakelijke kas- of bankboek. Je kunt dan het memoriaal gebruiken om de betaling van de inkoopfactuur als Privé te bestempelen.

Voorbeeld 2

Een ander voorbeeld is een afschrijving. Als je iets koopt van meer dan €450, en het is niet bedoeld om door te verkopen (inkoop), dan is de kans erg groot dat je moet afschrijven. Eigenlijk is dit een heel moeilijk woord voor het uitsmeren van kosten over een langere periode.Je gebruikt een latop van €2.000 namelijk niet alleen in de maand waarin je het gekocht hebt. In plaats daarvan smeren we de €2.000 uit over bijvoorbeeld de 5 jaar waarin je de laptop gebruikt.

Om dit allemaal goed te kunnen regelen hebben we in dit geval het memoriaal nodig. Er gaat immers niet iedere maand een bedrag van je bankrekening af als kosten voor de computer.

Memoriaal boekingen in je online boekhoudprogramma

Gelukkig kun je bij Informer afschrijvingen automatisch laten verwerken. Je hoeft dan niet iedere maand een boeking in het memoriaal te maken, maar je stelt alles gewoon één keer goed in en alles gaat vanzelf!

In het online boekhoudprogramma InformerOnline vind je onder Geavanceerd het Memoriaal. Je ziet dan een scherm dat erg overeenkomt met de schermen die je gebruikt om bank- en kastransacties te verwerken. De processen via het memoriaal gaan vaak al automatisch. Daarmee is een ingewikkeld onderdeel als het memoriaal een stuk beter te begrijpen voor ondernemers zonder uitgebreide boekhoudkennis.

Snel memoriaal boekingen doen in InformerOnline
Snel memoriaal boekingen doen in InformerOnline

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis