Journaalpost

Laatst gewijzigd

Flow Library Asset 4

29/5/2024

Wat is een Journaalpost?

Inboeken doe je door middel van een Journaalpost en een kostenplaats. Een journaalpost geeft aan of een post gedebiteerd of gecrediteerd moet worden. Deze noteer je in diverse dagboeken en staan op die manier ook meteen in het juiste boekjaar.

Hoe boek je een journaalpost?

Inboeken doe je door middel van een journaalpost. Een journaalpost bestaat altijd uit minstens twee regels. De twee regels moeten altijd in evenwicht zijn. Dat is omdat een journaalpost bestaat uit twee zijden: debet en credit, welke altijd gelijk moeten zijn op de balans. Let op: het is naast evenwicht ook belangrijk dat de post in het juiste boekjaar geboekt wordt. Zo voorkom je problemen met de Belastingdienst.

Voorbeeld

Stel, regel 1 is een bedrag van +€1.000 en staat aan de debet kant. Om nu balans in de boeking te krijgen zijn er twee mogelijkheden:

  • Een bedrag van +€1.000 aan de creditzijde, of;
  • Een bedrag van -€1.000 aan de debetzijde.

Door altijd te boeken op een tegenrekening, zijn de zijdes in evenwicht. Dit noem je ook wel dubbel boekhouden. Het hoeft niet zo te zijn dat er maar 2 regels zijn, dat kunnen er ook veel meer zijn. Zolang er maar evenwicht is maakt dat niet uit.Door bij het inboeken gebruik te maken van de journaalposten worden al die gegevens gebruikt voor het journaal. Het journaal geeft alle boekingen die zijn gedaan in een boekjaar op een dagboek afzonderlijk weer in een daarvoor bestemd overzicht. Hierop zie je de boekstuknummers terug en de daarbij behorende facturen.

Posten op de juiste grootboekrekening en kostenplaats

Naast het feit dat de journaalposten in het juiste boekjaar nu goed verdeeld zijn op de debet- en creditzijde, moet je ze ook onder de juiste grootboekrekening verwerken. Je verdeelt kosten meestal op een grootboekrekening, waarbinnen je ook weer kostenplaatsen kunt hebben. Dit zorgt ervoor dat je een duidelijk overzicht hebt van welke zaken je het meeste geld kosten. Zo weet je dus ook of je op bepaalde kosten moet bezuinigen of juist wel wat meer kunt uitgeven.

Journaalpost en kostenplaats in het juiste boekjaar in InformerOnline

In het online boekhoudprogramma InformerOnline boek je net zoals altijd in door middel van een journaalpost en kostenplaats in het juiste boekjaar. Door alle gegevens in te vullen en gebruik te maken van de dagboeken die in het programma staan aangegeven kun je alle boekingen correct doorvoeren. Onder de overzichten heb je vervolgens de mogelijkheid om een journaal uit te draaien. Hier kun je dan precies zien wat op welk dagboek is geboekt en welke boekstuknummers hieronder hangen.

journaalpost invoeren in InformerOnline

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis