Wat is Boekwaarde?

De boekwaarde is de waarde waartegen met name de activa en soms ook passiva zijn opgenomen op de balansHoe hoog deze is hangt vaak af van de afschrijvingen.

Hoogte van de Boekwaarde

De hoogte van de boekwaarde is dus meestal de waarde waartegen je een bepaald iets hebt verkocht of gekocht. Ook kan de hoogte per jaar afwijken aangezien er elk jaar natuurlijk afschrijvingen plaatsvinden voor bepaalde bezittingen. De boekwaarde is niet hetzelfde als de marktwaarde. De marktwaarde is namelijk de waarde waartegen de bezitting op dat moment verkocht kan worden.

Verschillen tussen de waarden

De hoogte van de boekwaarde kan verschillen van de werkelijke waarde van de bezitting of schuld. De boekwaarde leid je namelijk af van de afschrijvingen. In hoe veel jaar je een bepaalde bezitting afschrijft bepaal je bij de aankoop al. Het kan dus voorkomen dat volgens jouw planning iets bijvoorbeeld nog maar €1.000 waard is. Deze bezitting is in werkelijkheid nog €2.000 waard. Dit noemen we dan stille reserve. Of te wel, winst die niet tot uitdrukking komt in de balans. Verschillen tussen met de marktwaarde komen met name voor bij vastgoed of aandelen.

Als bij aandelen de marktwaarde hoger ligt dan de boekwaarde spreken we over een ongerealiseerde winst. Stel dat jij een aandeel koopt voor €250. Op dit moment is het aandeel €450 waard. Jouw ongerealiseerde winst is dan €200. De ongerealiseerde winst zet je ook niet op de balans.

De Boekwaarde in InformerOnline

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je al je vaste activa verwerken in de afschrijvingen. Je kunt na elke afschrijving bekijken wat de waarde is op de balans. Op de afbeelding hieronder zie je hoe een bestelbus wordt afgeschreven in 3 jaar tijd. De boekwaarde zou na 2 jaar dus nog €3.000 zijn.

Boekwaarde bijhouden in InformerOnline

Download de printversie

Deel dit artikel! 

  • Hoe nuttig vond je deze informatie?
    Rating: 5.00/5. From 1 vote.
    Please wait...