Restwaarde

Laatst gewijzigd

29/5/2024

Flow Library Asset 4

Wat is Restwaarde?

De restwaarde is de waarde van een product aan het eind van de levensduur. Deze gebruik je om te berekenen wat je per jaar moet afschrijven voor een bepaald bedrijfsmiddel.

Restwaarde in de berekening van afschrijfkosten

Je hoeft de restwaarde niet zozeer te berekenen. Dit is namelijk gewoon een schatting van wat de waarde van een bedrijfsmiddel aan het eind van de levensduur. Vaak doe je dit in overleg met de leverancier van het bedrijfsmiddel destijds. Je mag in dit geval uitgaan van de economische levensduur. Of te wel, het moment dat het middel niet meer van nut is voor je bedrijf.

Een voorbeeld

De restwaarde moet je gebruiken in de berekening van de afschrijfkosten. Hiervoor heb je ook de aanschafkosten en de geschatte levensduur nodig. Stel dat jij een bestelbus hebt gekocht voor €40.000. Je gaat er vanuit dat de bus na 10 jaar levensduur nog €7.000 waard is. De berekening voor de jaarlijkse afschrijvingskosten is dan als volgt:(aanschafkosten - restwaarde) / levensduur = jaarlijkse afschrijfkosten(40.000 - 7.000) / 10 = €3.300.

Restwaarde in InformerOnline

In het online boekhoudprogramma InformerOnline vul je de bovenstaande benodigdheden in bij het registreren van nieuwe activa. De berekening van het afschrijfschema wordt dan automatisch door het programma gedaan. In de afbeelding hieronder kun je zien hoe zo'n schema eruit ziet. Bovendien kun je in InformerOnline profiteren van andere slimme functies. Zo verstuur je bijvoorbeeld online facturen in jouw huisstijl via een speciaal beveiligd netwerk. Daarnaast doe je de 'gevreesde' btw aangifte binnen 2 minuutjes. Op die manier is boekhouden eigenlijk heel erg eenvoudig!

restwaarde bekijken in informer
Restwaarde bekijken in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis