Bedrijfsmiddelen

Laatst gewijzigd

29/5/2024

Flow Library Asset 4

Wat zijn Bedrijfsmiddelen?

Bedrijfsmiddelen zijn zaken die je inkoopt om je onderneming te kunnen runnen. Hierbij gaat het over middelen die je niet direct verkoopt, dus niet over voorraden, maar eerder over laptops, bureaus enzovoort. Afhankelijk van de hoogte van de aankoop zijn er verschillen in hoe je een investering moet verwerken in je administratie.

Soorten bedrijfsmiddelen per onderneming

Per sector of type onderneming is het verschillend wat voor bedrijfsmiddelen je nodig hebt. Zo zullen koeriers bijvoorbeeld een bestelbusje als belangrijkste investering hebben. Terwijl marketingbureaus of freelance tekstschrijvers eigenlijk alleen een laptop nodig hebben om hun diensten te kunnen verlenen. Ook kantoorpanden en het inventaris daarvan behoren hiertoe. Bovendien zijn er niet-tastbare bedrijfsmiddelen, denk daarbij aan goodwill of vergunningen. Kortom, alle middelen die ervoor zorgen dat jij jouw onderneming kunt laten draaien.

Wanneer afschrijven en wanneer niet?

Of je een aangeschaft bedrijfsmiddel moet afschrijven hangt af van de inkoopprijs van het product. Op het moment dat een investering meer dan €450 kost moet je de boekwaarde hiervan jaarlijks of maandelijks afschrijven. Is de investering lager dan €450? Dan moet je de prijs in een keer verwerken in de boekhouding. Het afschrijven van een investering betekent niet dat je het product nog niet hebt betaald. Dit is namelijk alleen van belang voor je administratie. Hierin verwerk je het product dan langzaam verdeeld over het aantal jaren van de economische levensduur. Ook moet je de restwaarde bepalen om te weten wat je jaarlijks moet afschrijven.

Leer hier hoe het afschrijven van een bedrijfsmiddel werkt →

Bedrijfsmiddelen verwerken in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun jij heel eenvoudig kosten voor nieuwe bezittingen verwerken. Ook de kosten voor bedrijfsmiddelen. Het programma werkt alles automatisch bij zolang jij zelf je kosten uploadt. Op die manier heb jij onder de vaste activa op de balans altijd een realtime overzicht van alle middelen in je bedrijf. Daarnaast kun je erg eenvoudig een afschrijfschema aanmaken in Informer zoals je hieronder kunt zien. Start nu 30 dagen gratis en begin met tijd besparen.

Bedrijfsmiddelen verwerken in InformerOnline via een afschrijfschema
Bedrijfsmiddelen verwerken in InformerOnline via een afschrijfschema

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis