Intrinsieke waarde

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is Intrinsieke Waarde?

De intrinsieke waarde van een bedrijf komt eigenlijk neer op het eigen vermogen. Om te ontdekken wat de waarde hiervan is, kun je de balans checken. Dat bedrag is hierop namelijk altijd te vinden, en komt neer op het verschil tussen de activa en de passiva, of de wel de twee zijdes van de boekhoudbalans.

De berekening

Je kunt de de activa en de passiva op de balans vinden. Dit is eigenlijk een soort overzicht van al je bezittingen (activa/linkerzijde) en al je schulden (passiva/rechterzijde), en is altijd in evenwicht. Of te wel, de activazijde en passivazijde zijn altijd even hoog. Dit komt door het eigen vermogen. Op het moment dat de de schulden lager zijn dan de bezittingen vul je die aan met eigen vermogen. Daardoor is er altijd balans op de balans!

Voorbeeld berekening

Stel dat op een balans de activa €250.000 waard zijn. Deze bestaan in dit geval uit het inventaris en de waarde van het pand. Vervolgens zijn de passiva €128.000 waard en bestaan uit leningen en crediteuren. Let wel op dat je altijd de actuele waarde van de bezittingen en schulden gebruikt. Zo weet jij precies hoe je bedrijf er op dit moment aan toe is. Om dan te weten te komen wat de intrinsieke waarde van je bedrijf haal je dus de passiva van de activa af. In dit geval is dat als volgt:€250.000 - €128.000 = €122.000Zowel de intrinsieke waarde als het eigen vermogen zijn dus €122.000 waard.

Voordeel van de intrinsieke waarde

Het voordeel van het weten van deze waarde is dat je precies weet hoe jouw bedrijf er aan toe is. Is het een hoog bedrag? Dan weet je dat je goed bezig bent. Maar is het een wat lager bedrag? Zorg dan dat je wat dingen verandert! Je zou er dan bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je je schulden omlaag brengt.

Intrinsieke Waarde in InformerOnline

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je gemakkelijk zelf de intrinsieke waarde berekenen. Onder de 'Overzichten' kun je de balans bekijken. Deze wordt automatisch bijgewerkt als jij je activa en passiva netjes verwerkt in het programma. Op die manier kun je dus gemakkelijk inzicht krijgen in je financiën.

intrinsieke waarde berekenen
Intrinsieke waarde berekenen door de balans te checken in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis