Herwaardering

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is een Herwaardering?

Een herwaardering is eigenlijk het opnieuw vaststellen van de waarde van een investering die een onderneming gedaan heeft. Dit zorgt ervoor dat de waarde van investeringen op de balans altijd precies up-to-date is.

Hoe werkt een herwaardering?

Stel dat een bedrijf een investering doet. In dit geval kopen zij een bestelbus. Deze bestelbus zet je niet op de balans als één kostenpost. Hij wordt namelijk afgeschreven over een bepaald aantal jaren, waardoor de bus boekhoudkundig gezien dus minder waard wordt. Na tien jaar afschrijven betekent het misschien dat de afschrijvingswaarde €0 is, maar de bestelbus is natuurlijk zelf nog geld waard. Op dat moment kan een bedrijf een herwaardering van een investering toepassen. Zo is je bestelbus dus niet meer €0 waard, maar bijvoorbeeld €2.000. Hierdoor is de balans van het bedrijf dus ook meer waard.Maar let op, je kunt niet zomaar elke investering herwaarderen. Soms is het namelijk moeilijk te bepalen wat nou eigenlijk de waarde van iets is. En omdat de boekhouding om feiten draait kun je niet zomaar een schatting doen bij iedere investering.

Misbruik maken van een herwaardering

Sommige bedrijven proberen af en toe misbruik te maken van de optie tot herwaardering. Dankzij de herwaardering gaat namelijk waarschijnlijk de waarde van je balans omhoog. Door te doen alsof een investering meer waard is dan dat hij eigenlijk is kun je het dus laten lijken alsof jouw bedrijf financieel veel gezonder is. Uiteraard is dit niet toegestaan dus is het beter om het niet te proberen ;).

Herwaarderen in InformerOnline

In online boekhoudprogramma InformerOnline is het mogelijk om investeringen af te schrijven en waardes van je vaste activa in te voeren. Deze kun je dan altijd terugvinden op de balans, die altijd helemaal up-to-date is zolang jij netjes jouw administratie verwerkt!

herwaarderen van een investering
Herwaarderingen vind je terug onder de vaste activa op de balans

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis