Stille reserves

Laatst gewijzigd

6/9/2023

Flow Library Asset 4

Wat zijn Stille Reserves?

Stille reserves (SR) is een term die je gebruikt om het verschil tussen de boekwaarde en de werkelijke marktwaarde van een investering aan te geven. Deze reserve is geen onderdeel van de balans, vandaar "stille".

Wanneer spreek je van stille reserves?

Niet op iedere aankoop zijn reserves aan te merken. Dat is alleen het geval als je een investering moet afschrijven. Pas bij een investering boven de €450 kun je dat doen, dus eigenlijk zou je op iedere investering boven die prijs een SR kunnen berekenen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld panden, voertuigen, laptops en machines.Zoals al eerder aangegeven vind je de stille reserve niet terug op de balans. Het is vooral handig om te weten dat je dus wat extra geld achter de hand hebt, mocht dat een keer nodig zijn.

Hoe bereken je de stille reserve?

Het is erg eenvoudig om de stille reserve te berekenen voor een investering. Hiervoor heb je twee waarden nodig, namelijk de boekwaarde en de marktwaarde. Bekijk hieronder een voorbeeld van een reserve na 3 jaar.

Boekwaarde

Deze komt voort uit een afschrijfschema, wat betekent dat je een investering hebt verspreid over de jaren van gebruik. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een bestelbus van €20.000 afschrijft in 10 jaar, waarna de restwaarde van de bus €2.000 zal zijn. Dat betekent dat je 10 jaar lang ieder jaar €1.800 zou moeten afschrijven om tot die €2.000 te komen. Als jij een stille reserve wilt berekenen na 3 jaar, doe je dus 3 * 1.800 = €5.400. Dat bedrag haal je van de aanschafwaarde af.20.000 - 5.400 = boekwaarde na 3 jaar = €14.600.

Marktwaarde

Om de marktwaarde te krijgen hoef je zelf niet echt een berekening uit te voeren. Hiervoor kun je namelijk een taxatierapport laten maken, zodat jij precies weet wat de actuele waarde van de bestelbus is. Zo zou het kunnen zijn dat uit het taxatierapport een waarde van €17.000 komt.In dit geval is de waarde van de stille reserve dus: 17.000 - 14.600 = €2.400.

Stille reserves in je online boekhouding?

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun jij al jouw investeringen eenvoudig verwerken. Dat doe je door activa te registreren. Is de investering hoger dan €450? Dan zal het programma automatisch een afschrijfschema aanmaken. De boekwaarde wordt vervolgens automatisch bijgewerkt op de balans. Zelf hoef je hiervoor niet veel te doen. Door de constant geüpdatete overzichten te bekijken, kun je dus snel de stille reserve uitrekenen zoals uitgelegd.

stille reserves in de boekhouding
Investeringen verwerken in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis