Rekening courant

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is Rekening Courant?

Een rekening courant is eigenlijk niets anders dan een betaalrekening waarop je 'rood' kunt staan. Je gebruikt de rekening om gewone overschrijvingen te doen en als je een negatief banksaldo (in de min staat) hebt betaal je rente. Hieronder kan ook een speciale bankrekening worden verstaan waarop bedragen tussen het bedrijf en de vennoot worden verstuurd. Toch wordt het doorgaans gebruikt voor de bankrekening waarop je rood mag staan.

Vorm van doorlopend krediet

Eigenlijk is de rekening courant een vorm van doorlopend krediet. Bij een doorlopend krediet staan het leenbedrag, het percentage aan rente en de looptijd niet vast. Bij een rekening courant gebruik je het krediet alleen als je een negatief saldo hebt.

Als je rood staat gebeurt er iets grappigs op de balans. De balans geeft een overzicht van alle bezittingen (linkerkant) en schulden (rechterkant) van een business. Een bankrekening met een positief saldo is daadwerkelijk een bezitting en staat aan de linkerkant van de balans.  Op het moment dat je rood staat is de rekening courant geen 'bezitting' meer. Nu is het namelijk een schuld. Je leent als het ware tijdelijk een bedrag van de bank. Deze schuld staat daarom aan de schuldenkant (rechts) van de balans. De rekening courant kan afhankelijk van het saldo dus heen en weer schuiven tussen de verschillende kanten van de balans.

Waarom is rekening courant nuttig?

Bij sommige bedrijven kunnen de af- en bijschrijvingen wat scheef verdeeld zijn. Als je bijvoorbeeld één keer aan het begin van het jaar een incassoronde doet staat er in een keer een groot positief bedrag op je rekening. Aan de andere kant zou je vlak voor het einde van het jaar door gemaakte kosten iets tekort kunnen komen. In plaats van te moeten wachten tot de volgende incassoronde kun je met een rekening courant tijdig rood staan. Hiermee heb je als ondernemer dus relatief veel flexibiliteit in de bestedingslimiet.

Rekening Courant in je online boekhoudprogramma

In het boekhoudprogramma InformerOnline kun je gemakkelijk bankrekeningen toevoegen. Ook het toevoegen van je rekening courant rekening is geen enkel probleem. Op het moment dat alle banktransacties in het boekhoudprogramma staan, kun je de Informer BankRobot ze automatisch laten verwerken. De BankRobot zoekt voor iedere transactie naar een match met een factuur of bon. Op die manier is je bankadministratie zo verwerkt en bespaar je als ondernemer erg veel tijd.

Rekening courant in InformerOnline
Rekening courant in InformerOnline

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis