Koersverschil

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is een Koersverschil?

Een koersverschil is een verschil in prijs van een vreemde valuta op verschillende momenten of verschillende plaatsen.

Hoe wordt de koers beïnvloed?

We bepalen het koersverschil op basis van vraag en aanbod van verschillende valuta. Het is dus eigenlijk heel simpel. Hoe meer mensen bijvoorbeeld Dollars willen kopen, hoe meer Euro's je moet betalen. Dit geldt natuurlijk andersom hetzelfde. Als er heel veel Dollars worden aangeboden hoef je er minder voor te betalen. Zodra een bepaalde valuta stijgt in waarde noem je dit appreciatie. En daalt de waarde? Dan noem je het depreciatie.

Hoe ga je om met een Koersverschil?

Als ondernemer kan je bij het opstellen en het presenteren van de jaarrekening te maken krijgen met vreemde valuta en hierdoor ook met koersverschillen. Betalingen die je in een andere valuta ontvangt moet je omrekenen. Dan kun je het namelijk netjes verwerken in de jaarrekening. Een koersverschil kan optreden bij het verwerken van een post of bij de omrekening van de vreemde valuta naar de valuta van de boekhouding.Het is belangrijk om deze koersverschillen correct te boeken. Je zorgt er zo voor dat er geen fouten in de boekhouding ontstaan. Er zijn een aantal manieren om fouten met koersverschillen te voorkomen. Zo is het van belang een goed inzicht te hebben in toekomstige inkomsten en betalingen in vreemde valuta's. De lengte van de betalingstermijnen verhoogt de kans op koersverschillen. Zorg bovendien voor een valutarekening. Dit is met name interessant als er regelmatig grote bedragen in vreemde valuta's worden ontvangen.

Risico van een Koersverschil

Het inkopen van producten met vreemde valuta brengt een groot risico met zich mee. Dit noemen we Valutarisico. Valutarisico is in principe het risico dat je loopt dat de valuta die je hebt geïnvesteerd in iets, minder waard wordt.Stel dat je met een koers van 1,10 1.000 dollars koopt. Dit betekent dat je €1.100 hebt betaald. Later, als je op een of andere manier de valuta of producten weer wilt verkopen, is de koers veranderd. In plaats van 1,10 is de koers nu 0,90. Dat betekent dat je in plaats van €1.100, 'slechts' €900 terug ontvangt. Of te wel, je hebt €200 verlies geleden.

Valutarisico voorkomen

Er zijn wel mogelijkheden om Valutarisico's te voorkomen of te verkleinen. Je kunt bijvoorbeeld een termijncontract afsluiten met een klant of leverancier. Dit komt er op neer dat je een contract afsluit waarin staat dat je te allen tijde hetzelfde betaalt voor een bepaalde valuta. Ook kun je valutaopties afspreken. Er zijn twee soorten valutaopties:

  • Calloptie: Je koopt het recht om bepaalde valuta te kopen tegen een vastgestelde prijs. Je maakt hiervan gebruik als je verwacht dat de koers gaat stijgen.
  • Putoptie: Je betaalt voor het recht om bepaalde valuta te verkopen tegen een vastgestelde prijs. Je koopt een putoptie als je verwacht dat de koers gaat dalen.

Geen zorgen over koersverschillen in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline heb je de mogelijkheid gebruik te maken van vreemde valuta. Zoals in het help item over de vreemde valuta staat aangegeven kun je deze optie gebruiken via de instellingen. Je kunt hier aangeven dat de koers automatisch wordt bijgewerkt. Zo hoef je zelf niet telkens na te gaan wat de koers van een bepaalde valuta is. Bij het inboeken van een factuur pakt het programma de juist koers van een munt. Hoe handig is dat?

koersverschillen in je boekhouding
Koersverschillen op vreemde valuta worden automatisch toegepast in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis