Kruisposten

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat zijn Kruisposten?

"Kruisposten" is een grootboekrekening die wordt gebruikt om geld tussen de kas en de bank, of twee bankrekeningen onderling, uit te wisselen. Het gaat hierbij wel om rekeningen van jezelf, dus niet het overboeken van een geldbedrag naar de rekening van iemand anders. Dit werkt zo, omdat je niet direct op de twee bankrekeningen mag boeken.

Hoe werkt het boeken op Kruisposten?

Je wilt €500 van Bankrekening 1 overschrijven naar Bankrekening 2. Aangezien het hier om een overschrijving tussen twee bankrekeningen van jezelf gaat, maak je hier gebruik van de categorie Kruisposten.

De boeking bestaat nu uit twee delen. In deel 1 boeken we het bedrag van Bankrekening 1 naar Kruisposten.

Bankrekening 1          ——      €500 (credit)
Kruisposten                €500     —— (
debet)

In deel 2 van de boeking schrijven we het bedrag van Kruisposten naar Bankrekening 2.

Kruisposten               ——     €500 (credit)
Bankrekening 2         €500     —— (debet)

Per saldo is de categorie Kruisposten nu €0 en het bedrag van €500 is keurig verplaatst van Bankrekening 1 naar Bankrekening 2.

Waarom gebruik je een tussenrekening?

Iedere bankrekening is gekoppeld aan een dagboek. Als je een uitgave op een bankrekening gaat verwerken, verwerk je deze direct op een tegenrekening in hetzelfde dagboek. Je vraagt je misschien af waarom je de andere bankrekening niet direct als tegenrekening kunt gebruiken.

Dat komt door diezelfde dagboeken. Je verwerkt de mutaties in de twee dagboeken van de verschillende bankrekeningen namelijk los van elkaar. Als je de afschrijving van rekening 1 gaat verwerken, zou je als tegenrekening voor bankrekening 2 kunnen kiezen. Maar hiermee is de echte bijschrijving in het dagboek van rekening 2 niet verwerkt. Deze moet je ook apart uitvoeren en als je hier als tegenrekening weer bankrekening 1 kiest, dan voer je de boeking dus twee keer uit.

Het geldbedrag is nu twee keer in de boekhouding verwerkt, en dat klopt niet, een keer als afschrijving in dagboek 1 en een keer als bijschrijving in dagboek 2. Als je de tweede boeking niet zou uitvoeren, blijf je met een niet verwerkte bijschrijving in dagboek 2 zitten.

Door als tussenrekening Kruisposten te gebruiken, kan de boeking wel keurig worden uitgevoerd.

Kruisposten in InformerOnline

Het online boekhoudprogramma InformerOnline zorgt er voor dat jouw kruisposten automatisch worden ingeboekt. Dit doe je met behulp van de BankRobot. De BankRobot heeft alleen wat gegevens nodig die hij dan automatisch herkent en verwerkt. Dit zijn gegevens zoals het IBAN nummer of het bedrag. Je kunt aangeven dat een bepaald gegeven een kruispost inhoudt. In de onderstaande afbeelding zie je de verschillende rekeningen en de kas in InformerOnline. Hiertussen maakt de BankRobot kruisposten.

Automatisch kruisposten betalingen verwerken in InformerOnline
Automatisch kruisposten betalingen verwerken in InformerOnline

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis