Kasboek

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is het Kasboek?

Het kasboek is een onderdeel van de financiële administratie. Hierin staan alle contante inkomsten en uitgaven die zijn gemaakt binnen de onderneming. Het is vaak lastig om de contante betalingen na een langere tijd te herleiden. Daarom is het belangrijk om het kasboek nauwkeurig en dagelijks bij te houden.

Een digitaal of papieren kasboek gebruiken?

Voor het opstellen van het kasboek kun je gebruik maken van een papieren - of een digitale versie. Voor beide manieren geldt dat het belangrijk is dat alle inkomsten en uitgaven worden opgenomen. Daarnaast moet je het met regelmaat bijhouden. Het voordeel van een digitaal kasboek is dat je makkelijk alles kan berekenen. Dit is iets wat langer duurt als je het op papier bijhoudt. Let er wel op dat er verschillende groepen uitgaven zijn bij het opstellen van het kasboek.

Reserveringsuitgaven

Dit zijn uitgaven die niet maandelijks terugkomen maar wel belangrijk zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan elektrische apparaten, vakanties, kleding, schoenen en het onderhoud van je huis en tuin. Het is verstandig voor deze uitgaven iedere maand geld opzij te zetten. Op die manier heb je voor dit soort uitgaven altijd iets achter de hand.

Vaste lasten

Dit zijn kosten die met vaste regelmaat terugkomen. Denk hierbij aan je huur of hypotheek, abonnementen, energie en belastingen. Deze uitgaven kun je iedere maand noteren of in één keer in het jaaroverzicht noteren.

Huishoudelijke uitgaven

Dit zijn uitgaven die je iedere week voor je huishouden doet zoals je boodschappen, de drogist of geschenken.

Wat is het verschil tussen het kasboek en bankboek?

Het grote verschil tussen een bankboek en kasboek spreek eigenlijk wel voor zich. Bij kas gaat het alleen maar om betalingen die contant zijn afgehandeld, terwijl je in het bankboek alle transacties kunt terugzien die via je zakelijke bankrekening zijn gedaan. Het is erg belangrijk om dit van elkaar te onderscheiden, omdat je uiteindelijk een kassaldo en een banksaldo moet hebben. Samen vormen deze saldi de liquide middelen op de balans.

Hoe houd je kasbetalingen eenvoudig bij in je boekhouding?

In het boekhoudprogramma InformerOnline kun je gemakkelijk al je contante inkomsten en uitgaven bijhouden via het kasboek. Via bank/kas kun je namelijk direct zien wat je in en uitgaven zijn op je bank, en op je kas! Bovendien kun je netjes alle bonnen en facturen koppelen aan gemaakte transacties. Op die manier is je administratie altijd netjes en correct bijgewerkt.

kasboek bijhouden
Eenvoudig het kasboek bijhouden in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis