Kasverschil

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is een Kasverschil?

Het kasverschil is het verschil tussen de werkelijke voorraad kasgeld en het kasgeld wat er volgens de boekhouding aanwezig moet zijn in het bedrijf.

Ontstaan van een Kasverschil

Kasverschillen ontstaan meestal doordat je een fout maakt in het inboeken van de cijfers. Ook kan het gebeuren dat je vergeet om inkomsten en uitgaven te boeken. Controleer dus altijd of je al je kasmutaties netjes en juist hebt verwerkt! Als het verschil minder dan €100 is mag je het nog afboeken. Maar als het meer dan €100 is moet je toch echt op zoek naar de oorzaak om verantwoording af te kunnen leggen...

Het Kasverschil opsporen

Er zijn twee handige trucs om een kasverschil op te sporen.De eerste manier noemen we de 'vermenigvuldigtruc'. Hier vermenigvuldig je het verschil met twee. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je een storting bij de bank van €500 verwerkt als inkomst terwijl het een uitgave is. Het kasverschil is dan €1000 door deze verkeerde boeking.Bovendien kun je de 'deeltruc' gebruiken. De deeltruc laat zien of je de getallen hebt verwisseld door bijvoorbeeld een typfout. Als het kasverschil deelbaar is door 9 betekent het dat je deze fout hebt gemaakt. Stel dat je 3.446,90 hebt verwerkt. Maar het bedrag is eigenlijk 3.644,90. Het verschil is dan €198 en dat is deelbaar door 9 (22). Zo herken je dus of je inderdaad de cijfers hebt verwisseld.De kasverschillen kun je uiteraard gemakkelijk wegwerken nadat je het hebt opgespoord.

Kas bijhouden in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je gemakkelijk bijhouden hoeveel geld er in je kas zit. Boekhoudprogramma's kunnen kasverschillen niet herkennen aangezien ze natuurlijk niet automatisch tellen hoeveel geld er daadwerkelijk in de kas zit. Het is dus belangrijk om altijd attent te zijn kijkend naar je kassaldo.

kasverschil opsporen
Kas makkelijk bijhouden in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis