Afletteren

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is Afletteren?

Afletteren is een begrip wat veelal wordt gebruikt binnen de boekhouding en betekent eigenlijk het verwerken of afvinken van een betaling. Het afletteren van in- en verkoopfacturen is van belang om zo een duidelijk overzicht te behouden in de boekhouding van wat er wel en niet is betaald.

Hoe werkt Afletteren?

Afletteren is niet meer dan het koppelen van een betaling aan een openstaande post of grootboekrekening. Zodra dit gebeurd zal de openstaande in- of verkoopfactuur op 'betaald' komen te staan. De factuur valt dan als het ware weg. Het is eigenlijk een verbastering van afvinken. Waarom is er dan niet gekozen voor het woord afvinken? Dat komt omdat een openstaande in of verkoopfactuur weg valt uit het overzicht. Bij afvinken zou je enkel gebruik maken van een vinkje maar zie je de facturen nog wel in het overzicht staan waardoor hij dus niet wordt weggestreept. Zo is het woord afletteren ontstaan.

Afletteren in je Online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je ook op verschillende manieren je facturen en betalingen afletteren. Zo kun je dit handmatig doen door de in- of verkoopfacturen te koppelen aan de bankmutatie die daarbij hoort. Maar kun je er ook voor kiezen dat dit wordt geautomatiseerd. Zo zal Informer als er een factuur is gemaakt en de bank is ingelezen in sommige gevallen zelf al een match maken. De aflettering wordt dus als het ware al voor je gedaan. Dit voorkomt extra werk en maakt het boekhouden een stuk sneller en gemakkelijker. In de onderstaande afbeelding is te zien dat de bankmutaties een groen label krijgen als de facturen zijn afgeletterd.

Automatisch al je bankbetalingen in de boekhouding? Dat kan via een bankkoppeling.

Automatisch betalingen afletteren in InformerOnline

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis