BIC nummer

Laatst gewijzigd

29/5/2024

Flow Library Asset 4

Wat is een BIC nummer?

Het BIC nummer, ook wel BIC code of SWIFT genaamd, is een volgorde van letters en cijfers dat men gebruikt bij internationaal betalingsverkeer, om banken te identificeren. BIC staat voor Business Identifier Code.

Hoe vind ik de BIC code van een bank?

Elke bank heeft een unieke code. Je kunt het BIC nummer vinden op de website van de ontvangende bank, of vragen aan de ontvanger van je betaling.

BIC nummers van bekendste banken in Nederland

 • ABN AMRO: ABNANL2A
 • ING Bank.: INGBNL2A
 • Rabobank: RABONL2U
 • SNS Bank: SNSBNL2A
 • ASN Bank: ASNBNL21
 • Triodos Bank: TRIONL2U
 • Knab: KNABNL2H
 • Van Lanschot Kempen: FVLBNL22
 • De Volksbank (voorheen SNS Bank): SNSBNL2A
 • NIBC: NIBBNL2G
 • Achmea Bank: ACHMNLB2

Hoe is het BIC nummer opgesteld?

Op welke manier stelt men een BIC nummer op? Aangezien het gaat om het identificeren van een bank begin je met de bankcode. Voor ING is dit bijvoorbeeld INGB. Vervolgens krijg je een landcode van twee letters. In ons geval is dit natuurlijk NL. Hierna volgt een plaatscode. Als laatste komt er soms een filiaalnummer bij. Alleen wordt deze vaak niet gebruikt door Nederlandse banken. Het nummer van ING is bijvoorbeeld INGBNL2A.

Wanneer gebruik je het BIC nummer?

Het BIC nummer gebruikt men bij het doen van internationale transacties. In tegenstelling tot het IBAN nummer, is dit nummer bedoeld om de bank te identificeren, en dus niet om een individuele bankrekening aan te duiden. De Internationale Organisatie voor Standaardisatie heeft het bedacht om deze transacties soepeler te laten verlopen.

Wat nou als je de verkeerde gebruikt?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je niet het juiste nummer invoert. Hoewel je gewoon alleen een bankrekeningnummer in zou kunnen vullen, en dat ook vaak goed gaat, zou het vervelend kunnen zijn voor je administratie en voor je bankrekening als je de BIC fout invult. Het geld wat je wilt overmaken zou namelijk op de foute rekening terecht kunnen komen. Daarnaast kan de betaling afgewezen worden. Als dit gebeurt brengt men vaak administratieve kosten voor jou in rekening. Let dus goed op en controleer altijd of je het juiste nummer gebruikt!

BIC in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je gemakkelijk overboekingen doen. Ook naar het buitenland. InformerOnline herkent dan zelf het BIC nummer van je bank. Hiervoor hoef je zelf dus niets te doen. In de onderstaande afbeelding zie je hoe het er uitziet als je een internationale betaling hebt gedaan. Deze kun je zelf verwerken, of je kunt dit laten doen door de Bankrobot. Bovendien koppel je eenvoudig je bankrekening, zodat alle transacties automatisch worden ingeladen.

Jouw bank heeft zijn eigen BIC-nummer, dat vind je terug in InformerOnline
Jouw bank heeft zijn eigen BIC-nummer, dat vind je terug in InformerOnline

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis