Hoe de Belastingdienst online boekhouden stimuleert

De laatste jaren kiezen steeds meer ondernemers voor online boekhouden in plaats van een offline boekhoudprogramma. Ook de Belastingdienst ziet de voordelen van een online boekhouding en lijkt deze trend op veel punten zelfs te stimuleren.

Je hoeft bonnen en facturen niet meer te bewaren

Vrijwel iedere ondernemer in Nederland moet voldoen aan de bewaarplicht van de Belastingdienst. Dat houdt in dat je jouw boekhouding en alle documenten die daarbij horen minimaal 7 jaar moet bewaren en direct moet kunnen laten zien als dat nodig is. Het resultaat: orders vol met in- en verkoopfacturen.

Met online boekhouden worden alle bonnen en facturen digitaal bewaard. In het boekhoudprogramma heb je een afbeelding van een bon of factuur direct op je scherm staan, waar je ook bent. De vraag die bij veel mensen leefde was dan ook: moet je een originele factuur of bon bewaren als je hem in je online boekhoudprogramma hebt opgeslagen?

Veel accountants en boekhouders wisten het zeker; je mag originele bonnen of facturen nooit weggooien. Toch denkt de Belastingdienst hier anders over. De Belastingdienst heeft officieel naar buiten gebracht dat je originele bonnen of facturen niet langer hoeft te bewaren op het moment dat je het document digitaal hebt opgeslagen in de online boekhouding.

Uiteraard heeft de Belastingdienst zelf ook een belang bij het digitaal opslaan van documenten. Eventuele controles van belastinginspecteurs zullen een stuk sneller en efficiënter kunnen verlopen, doordat zij niet meer door talloze ordners hoeven te bladeren en alle documenten in seconden kunnen raadplegen.

Keurmerk Zeker-OnLine

Bij een online boekhoudprogramma wordt alle data opgeslagen in de cloud. De veiligheid, betrouwbaarheid en alle zaken omtrent privacy moeten dan wel goed geregeld zijn. Om hier een kwaliteitsindicatie aan te geven is het keurmerk Zeker-OnLine in het leven geroepen. De Belastingdienst heeft een actieve rol gespeeld bij de ontwikkeling van het keurmerk en verklaart dat boekhoudprogramma’s met het keurmerk Zeker-OnLine veilig en betrouwbaar zijn én geschikt zijn om gegevens mee te bewaren waar de Belastingdienst om vraagt.

Directe BTW aangifte

In een aantal online boekhoudprogramma’s kun je met één klik je BTW aangifte direct naar de Belastingdienst sturen. Dit scheelt veel tijd ten opzichte van het inloggen op Mijn Belastingdienst en stelt ondernemers in staat om relatief eenvoudig zelf de BTW aangifte naar de Belastingdienst te sturen.

Belastingdienst gaat mee in innovatie

Het digitaal opslaan van fysieke documenten, een directe verbinding voor de BTW aangifte en het keurmerk Zeker-Online zijn drie belangrijke voorbeelden van de houding van de Belastingdienst ten opzichte van online boekhouden. De verwachting is dat de Belastingdienst de innovaties in online boekhoudsoftware zal blijven stimuleren, omdat dit het boekhoudproces voor zowel ondernemers, accountants als de Belastingdienst efficiënter maakt.

InformerOnline heeft als enige boekhoudprogramma in Nederland naast het keurmerk Zeker-OnLine ook het keurmerk Betrouwbaar Boekhouden van onderzoeksbureau GBNED. Daarnaast kunnen naast BTW aangiftes ook suppletie-aangiftes en ICP-aangiftes via een beveiligde verbinding direct naar de Belastingdienst worden gestuurd. Wil je onderzoeken of online boekhouden jou als ondernemer of accountant ook kan helpen? Maak dan geheel vrijblijvend een proefaccount aan bij InformerOnline.