5 voordelen van Online Boekhouden!

Je zit er 100% zeker aan vast als ondernemer in Nederland: de administratie! De Belastingdienst verplicht namelijk iedere ondernemer om een gedegen administratie te voeren, die bovendien moet voldoen aan alle spelregels. En net als met bijna alles zijn daar tegenwoordig natuurlijk ook de nodige ‘cloud-oplossingen’ voor. Maar wat zijn anno 2016 de voordelen van zelf online boekhouden? Die vraag beantwoorden we in deze blog door een aantal voordelen van online boekhouden te noemen!

1. Betere kennis over de financiële situatie

Door zelf online je administratie bij te houden, heb je een veel beter beeld van de zakelijke financiën. Je ziet zelf facturen verstuurd worden, binnenkomen en je ziet de nodige betalingen over en weer gaan. En doordat je bijvoorbeeld zelf alle uitgaven aan bepaalde categorieën koppelt, ontdek je veel sneller als je op bepaalde gebieden teveel kosten maakt. Hoe meer je als ondernemer zelf aan je administratie doet, hoe meer inzicht je hebt. Maar wat heb je als ondernemer aan meer inzicht? Heel veel natuurlijk! Het stelt je in staat om betere beslissingen te nemen met behulp van betere kwaliteit informatie. Zo kun je met meer inzicht veel beter inschatten of je bepaalde verplichtingen wel aan kunt of moet gaan.

2. Flexibel werken

Een van de grote voordelen van een boekhouding in de cloud, is dat je aan een internetverbinding in principe genoeg hebt om de boekhouding te kunnen raadplegen. Zo kun je zelf dus overal ter wereld, 24 uur per dag, bij de gegevens van de boekhouding. Dit maakt het dan ook mogelijk om de boekhouding te doen waar je wil, want in een land met een van de grootste internetdichtheden ter wereld is de kans groot dat je in de buurt een werkende internetverbinding tot je beschikking hebt.

Natuurlijk is het erg handig dat je zelf overal bij de boekhouding kan, maar dit biedt direct ook de kans aan anderen om de boekhouding te kunnen doen. Heb jij bijvoorbeeld iemand anders binnen of buiten jouw bedrijf die een deel van de boekhouding voor zijn of haar rekening neemt, dan kan ook deze persoon eenvoudig inloggen en direct starten met de werkzaamheden. Bovendien maak je door boekhouden in de cloud altijd gebruik van de meest recente versie en heb je niet het probleem dat jij of je medewerkers een andere versie gebruiken.

3. Je raakt minder kwijt!

Veel ondernemers zullen het herkennen, de boekhouder vraagt naar die ene factuur en dat ene bonnetje. Je kunt je vaag herinneren dat die factuur ergens in een mail stond en dat je dat bonnetje op zeker nog ergens in je auto hebt zien zwerven. Met een online boekhoudprogramma kun je al je documenten direct naar de boekhouding sturen, zo raak je dus veel minder kwijt. Met InformerOnline kun je bijvoorbeeld e-mails met facturen direct doorsturen naar de boekhouding. Het boekhoudprogramma zal vervolgens de factuur uit de bijlage pakken en netjes bij je verkoopfacturen zetten. Ook is het mogelijk om een foto te maken van bonnetjes of facturen met de speciale app voor de smartphone. Op die manier staan de zwervende bonnetjes direct in de boekhouding en raak je ze nooit meer kwijt! Dit scheelt niet alleen tijd bij het zoeken en verzamelen van alle documenten, het scheelt ook geld (teruggave BTW)!

4. Niet wachten op je boekhouder

Als je uiteindelijk je mappen met administratie bij de accountant of boekhouder hebt afgeleverd is het grote wachten begonnen. Als alle gegevens verwerkt zijn krijg je weer een update van je huidige situatie. Als je zelf je boekhouding doet kun je de boekhouding bijwerken zodra je daar zelf tijd voor hebt. Je hoeft dus niet meer te wachten op je boekhouder en als je hier standaard een vast tijdstip voor inplant, is je boekhouding altijd netjes bijgehouden. Dit scheelt ook veel stress, aangezien heel veel ondernemers in de laatste week voor de BTW aangiftedeadline in allerijl alle documenten moeten opzoeken.

5. Zelf je BTW aangifte doen

Nu je als ondernemer zelf je boekhouding helemaal netjes hebt bijgehouden, kun je aan het eind van het kwartaal misschien ook wel zelf je BTW aangifte doen. Vanuit InformerOnline kun je bijvoorbeeld met één druk op de knop je aangifte naar de Belastingdienst versturen. Ook als je de aangifte uiteindelijk niet zelf naar de Belastingdienst stuurt, zou je die wel klaar kunnen zetten voor de accountant of boekhouder. Deze kan met InformerOnline namelijk gratis meekijken en handelingen uitvoeren. Ook als je dus NIET alles zelf doet als ondernemer, kun je nog steeds een hoop werk zelf doen en het later laten controleren.

Geen boekhoudkennis?

InformerOnline is ontwikkeld vanuit het gedachtegoed van de ondernemer, en niet van de accountant of boekhouder. Zo wordt er bijvoorbeeld niet gesproken over grootboekrekeningen, maar over categoriën. Dit doen we om ondernemers te laten boekhouden in een taal die zij kunnen begrijpen. Ook zonder uitgebreide boekhoudkennis hebt, kun je prima (een deel van) je eigen boekhouding doen. Om ondernemers toch wat kennis op te laten doen heeft InformerOnline een speciale boekhoudcursus ontwikkeld. Deze is door ondernemers en iedereen die dat wil gratis toegankelijk. Het doel van deze cursus is om ondernemers die te weinig vertrouwen hebben in hun kennis van boekhouden net het stukje kennis en vertrouwen te geven, waardoor zij WEL zelf meer durven te doen