5 tips om je zakelijke financiën te ordenen

Je zakelijke financiën bestaan uit veel verschillende kosten en inkomsten. Zie dat maar eens uit elkaar te houden! Hoe behoud je het overzicht? In dit artikel geven we je 5 tips om ervoor te zorgen dat jouw zakelijke financiën op orde zijn.

1.Keer jezelf salaris uit

Als zzp’er heb je geregeld met wisselende inkomsten te maken. Soms draai je een goede maand, soms komt er weer wat minder binnen. Het kan daardoor lastig zijn om een regulier inkomen op te bouwen. Het is echter wel slim om jezelf maandelijks een vast salaris uit te keren, op een vast tijdstip. Zo lopen betalingen van de vaste lasten altijd door. In de goede maanden kun je extra sparen zodat jij jezelf in een mindere maand zonder problemen salaris kan uitkeren.

2. Bouw een goede buffer op

Een goede reserve opbouwen is altijd belangrijk. Niet alleen om je salaris aan te kunnen vullen, maar voor allerlei onvoorziene omstandigheden. Hoe hoog die buffer moet zijn, hangt af van allerlei factoren. Denk bijvoorbeeld aan je gezinssituatie of de afhankelijkheid van bijvoorbeeld een bedrijfsauto. 

Het is extra belangrijk om een buffer te hebben als je voor je werk afhankelijk bent van specifieke materialen en apparatuur. Als er iets kapot gaat of opraakt, kun je het direct met je buffer opvangen. Zo voorkom je dat je niet aan het werk kunt.

3. Maak potjes

Altijd lekker als er weer een factuur betaald wordt. Maar een betaalde factuur kun je niet meteen weer uitgeven. Je moet immers nog de btw afdragen voor de omzetbelasting en een gedeelte opzij zetten voor de inkomstenbelasting. Het is handig om elke factuur te verdelen in een aantal potjes. Maak sowieso een potje voor de inkomstenbelasting en de btw, maar ook bijvoorbeeld voor onkosten, reserve, pensioen, winst en natuurlijk je salaris.  

4.Werk op vaste tijden je boekhouding bij

Naast potjes maken is het van belang dat jouw administratie op orde is. Je moet immers weten welke inkomsten je waarvoor gebruikt en bijvoorbeeld tijdig je btw-aangifte kunnen doen. Dat begint met rust en regelmaat. Doe je administratie op gezette tijden. Houd bijvoorbeeld dagelijks je uren bij, maar zorg dat je wekelijks alle inkomsten en uitgaven in je boekhouding hebt bijgewerkt.  

 5. Haal meer uit je zakelijke rekening

Als al je zakelijke financiën op één rekening staan, kan het lastig zijn om te bepalen welk geld je waarvoor kunt gebruiken. Gebruik daarom meerdere rekeningen om je geldstromen te beheren. Dat is met het complete zakelijke bankpakket van Knab niet ingewikkeld. Voor een vast, laag bedrag per maand open je tot wel 5 betaalrekeningen met betaalpas en zoveel spaarrekeningen als je wilt. Geef ze een eigen naam zoals ‘btw’ of ‘inkomstenbelasting’, wel zo overzichtelijk. Je kunt ook makkelijk het zakelijke bankpakket van Knab met InformerOnline koppelen. Ideaal dus!

Logo Knab