Alles wat je als startend ondernemer moet weten over de btw-tarieven

Ga jij beginnen als ZZP’er? Dan is het natuurlijk van groot belang dat je weet hoe btw-tarieven werken. Als ondernemer reken je immers vaak btw over je inkopen en verkopen. Hoe dat werkt, lees je in onze nieuwe blog.

Voor jezelf beginnen? Hoe zit het eigenlijk met de btw-tarieven?

Als consument betaal je het al jaren: btw, of voluit belasting toegevoegde waarde (ook wel verbruiksbelasting of omzetbelasting genoemd). Voor elk product dat je koopt of dienst die je afneemt, betaal je dus niet alleen voor het product of de dienst zelf, maar ook een percentage belasting aan de overheid. 

Ga je zelf ondernemen? Dan moet je die btw over je product of dienst in rekening brengen. Elk kwartaal draag je de btw af aan de belastingdienst. Voor de overheid is de btw een belangrijke inkomstenbron; het is geld dat ze uitgeven aan onder meer de financiering van projecten en subsidies.

Welke btw-tarieven zijn er?

Er zijn 3 verschillende btw-tarieven: 0%, 9% en 21%. De hoogte van het tarief dat je bij je klanten in rekening brengt, hangt af van de producten of diensten die je aanbiedt. Het standaardtarief is 21%. Hier vallen de meeste producten en diensten onder. Het lage tarief van 9% geldt voor de eerste levensbehoeften, zoals eten, drinken, water en de meeste medicijnen. Het nultarief geldt als je handelt met het buitenland, met als uitzondering dat je bij verkoop aan particulieren binnen de EU wel het btw-tarief van het land in kwestie in rekening moet brengen. 

Wil je meer weten over het btw-tarief dat je moet rekenen? Op de website van de belastingdienst vind je een compleet overzicht. 

Btw berekenen: hoe doe je dat?

Voor elk product of dienst dat je aanbiedt, moet je of je offertes en facturen dus een btw-bedrag vermelden. Maar hoe bereken je dit bedrag eigenlijk? Daar is een handig rekenvoorbeeld voor.

Stel, je verkoopt een product dat onder het standaardtarief van 21% btw valt. Het product dat je verkoopt kost 100 euro. Dan ziet de som er als volgt uit:

  • 100 x 0,21 = 21 euro
  • Dit is het bedrag dat je aan btw in rekening brengt. Op je offerte of factuur vermeld je het volgende:
  • Bedrag excl. btw: 100 euro
  • Btw bedrag: 21 euro
  • Bedrag incl. btw: 121 euro
  • Het bedrag dat je bij je klanten voor je product in rekening brengt, is 121 euro.

Hoe weet ik zeker dat het goed gaat?

Zeker als je net voor jezelf begint, vraag je jezelf vast weleens af of het allemaal wel goed gaat met die btw-tarieven en aangifte. Het is een belangrijk deel van je administratie en vraagt best veel van je tijd. Gelukkig zijn er boekhoudprogramma’s die je administratie deels kunnen automatiseren. Zo hebben we bij InformerOnline een online boekhoudprogramma die je aangifte direct vanuit je online boekhouding verstuurt, waarna je makkelijk met iDeal betaalt.

Doe je het de administratie toch liever zelf? Dan kun je altijd een adviseur van InformerOnline vragen om met je btw aangifte mee te kijken. Dan weet je ook zeker dat het goed gaat.

Eigen bedrijf? Bespaar zoveel mogelijk tijd!

Geef aan wat voor ondernemer jij bent en ontdek hoe jij meer tijd kunt besparen.