Wat is de Margeregeling?

De margeregeling kun je toepassen op het moment dat jij met margegoederen werkt. Of te wel op het moment dat jij bijvoorbeeld een kringloopwinkel hebt. Je kunt dan op een andere manier btw betalen. Dit bespaart jou als ondernemer geld. Hoe het precies werkt lees je hier!

Hoe werkt de margeregeling?

Op het moment dat jij bijvoorbeeld een gebruikte bank verkoopt uit jouw kringloopwinkel kun jij de margeregeling toepassen. Dit betekent dat je geen btw betaalt over je omzet maar over het verschil tussen in- en verkoopprijs. Hierdoor houd jij als ondernemer uiteindelijk meer winst over. Je koopt dus bijvoorbeeld een gebruikte bank in voor €100. Vervolgens zet je deze in jouw kringloopwinkel te koop voor €250. Als iemand de bank koopt voor dit bedrag mag jij dus btw betalen over het verschil tussen 250 en 100. Je betaalt dus btw over €150 in plaats van over de volledige €250.

In dit geval is de btw 21%. Dat betekent dat je 21% * 150 = €31,50 aan btw betaalt. Dat zou zonde margeregeling dus 21% * 250 = €52,50 zijn. Afhangend van het product kan de btw ook 9% of 0% zijn. Hierover lees je meer in de pagina over btw.

Wanneer mag je de margeregeling toepassen?

Aan het gebruik van de margeregeling zit wel een aantal eisen verbonden. Dat zijn de volgende vier:

  1. Je scheidt margegoederen en andere goederen.
  2. Je scheidt 21%- en 9%-producten.
  3. Op je factuur laat je weten dat het gaat om een bijzondere regeling.
  4. Bij aankopen vanaf €500 stel je een inkoopverklaring op.

Online je administratie bijhouden

In het online boekhoudprogramma InformerOnline houd je op een snelle en eenvoudige manier je boekhouding bij. Vul zelf in wat de verkoopprijs, of in dit geval de verkoopmarge is en onze robots verwerken het automatisch. Daarnaast kun je ook je btw-aangifte regelen binnen 2 minuutjes. Zelf online boekhouden is dus eigenlijk helemaal niet zo moeilijk!

Margeregeling verwerken in InformerOnline

Download de printversie

Deel dit artikel!