Wat is de Margeregeling?

De margeregeling kun je toepassen op het moment dat jij met margegoederen werkt. Of te wel op het moment dat jij bijvoorbeeld een kringloopwinkel hebt kun je op een andere manier btw betalen. Dit bespaart jou als ondernemer geld. Hoe het precies werkt lees je hier!

Hoe werkt de margeregeling?

Op het moment dat jij bijvoorbeeld een gebruikte bank verkoopt uit jouw kringloopwinkel kun jij de margeregeling toepassen. Dit betekent dat je geen btw betaalt over je omzet maar over het verschil tussen in- en verkoopprijs. Stel dus dat jij de gebruikte bank hebt ingekocht voor €100 en je verkoopt deze voor €250. Dan betaal je dus btw over 250-100= €150 in plaats van over de volle €250.

Hoeveel btw je uiteindelijk betaalt over de verkoopmarge ligt aan het soort product. Dit kan 9% of 21% zijn. Hierover lees je meer in de pagina over btw.

Wanneer mag je de margeregeling toepassen?

Aan het gebruik van de margeregeling zit wel een aantal eisen verbonden. Dat zijn de volgende vier:

  1. Je scheidt margegoederen en andere goederen
  2. Je scheidt 21%- en 9%-producten
  3. Je laat op je factuur weten dat het gaat om een bijzondere regeling
  4. Bij aankopen vanaf €500 stel je een inkoopverklaring op

Online je administratie bijhouden

In het online boekhoudprogramma InformerOnline houd je op een snelle en eenvoudige manier je boekhouding bij. Vul zelf in wat de verkoopprijs, of in dit geval de verkoopmarge is en onze robots verwerken het automatisch. Daarnaast kun je ook je btw-aangifte regelen binnen 2 minuutjes. Zelf online boekhouden is dus eigenlijk helemaal niet zo moeilijk!

Margeregeling verwerken in InformerOnline

Download de printversie

Deel dit artikel!