Wat is Liquiditeit?

De Liquiditeit laat zien in hoeverre een bedrijf kan voldoen aan de betalingsverplichtingen op korte termijn. Een bedrijf met een slechte liquiditeit heeft het dus lastig om de rekeningen te kunnen betalen. Dit hoeft in principe niet te betekenen dat het bedrijf verlies maakt.

Je verkoopt bijvoorbeeld voor €1.000 aan goederen of diensten en je klanten pas 4 maanden later betalen. Dan kan het zijn dat je winst hebt gemaakt, maar toch in betaalproblemen komt.

Verschillende liquiditeitsratio’s

Er zijn verschillende manieren om de liquiditeit uit te rekenen. De methoden die het meest gebruikt worden zijn de quick ratio en de current ratio.

Voor wie is de liquiditeit belangrijk?

De liquiditeit van een bedrijf is belangrijk voor verschillende partijen, waaronder de onderneming zelf.

Het bedrijf zelf

Een bedrijf met een slechte liquiditeit heeft moeite met het vrijmaken van geld. Daardoor hebben ze ook moeite om aan de verplichtingen op korte termijn te voldoen. Als dit een structureel probleem wordt kan het bestaan van de onderneming serieus in gevaar komen. Voor ondernemers is liquiditeit dus een belangrijk getal dat zij te allen tijde zouden moeten kennen.

Beleggers en Financiële instellingen

Voordat iemand geld ter beschikking stelt aan een bedrijf, bijvoorbeeld als lening (financiële instelling) of als investering (belegger), wil deze partij wel een bepaalde vorm van zekerheid dat het geld terugkomt. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de liquiditeit. Bij een bedrijf met een goede liquiditeit heb je immers een beter gevoel over het terugbetalen dan bij een bedrijf met een slechte liquiditeit.

Hoe kun je de liquiditeit verbeteren?

Een manier om de liquiditeit te verbeteren is bijvoorbeeld het vergroten van een rekening-courant faciliteit. Maar als je op deze manier de liquiditeit verbetert, ontstaat er een probleem. Het Vreemd Vermogen wordt namelijk sterk vergroot. Dit is vaak natuurlijk niet de beste optie voor een bedrijf.

Een andere manier is om de facturatie en het debiteurenbeheer te verbeteren. Deze optie leidt in tegenstelling tot de eerste optie niet tot een vergroting van het vreemde vermogen. Bovendien is deze optie redelijk makkelijk uit te voeren. Wacht dus niet te lang met factureren en stuur tijdig een herinnering als iemand nog niet betaald heeft. Als je dit goed bijhoudt, zullen de klanten eerder betalen. Dit zorgt dus voor minder problemen met het betalen van je eigen rekeningen.

Een liquiditeitsplanning maken

Een liquiditeitsplanning maken is heel erg simpel. Je hoeft alleen maar jouw verwachte inkomens en uitgaven op te sommen en te berekenen.

Het is voor bedrijven erg belangrijk om een liquiditeitsplanning te maken. Dit zorgt er namelijk voor dat je als bedrijf weet waar je aan toe ben op het gebied van alle inkomende en uitgaande geldstromen, oftewel, de liquiditeit. Het maken van een liquiditeitsplanning, zal ervoor zorgen dat de toekomstige ontwikkelingen van de financieringsbehoeften (de eventuele tekorten en saldo liquide middelen) goed kunnen worden ingeschat.

Voorbeelden van zaken waar je een inschatting over kunt doen zijn:

  • Investeringen: de liquiditeitsplanning zorgt ervoor dat je goed kan bepalen wanneer een investering, bijvoorbeeld nieuwe bureaustoelen of computers,  gedaan moet worden.
  • Leningen: daarnaast krijg je inzicht in hoeverre je eventueel een lening of belegging nodig hebt, om belangrijke kosten te kunnen financieren en dus schulden kan voorkomen.
  • Uitgaven: ook heb je een ideaal overzicht van wanneer je welke uitgaven moet doen, op tijd je partners of medewerkers betalen is namelijk een essentieel punt in het onderhouden van een goede relatie.
Download de printversie

Deel dit artikel!