Wat is Liquiditeit?
Wat is Liquiditeit?2018-07-17T08:36:13+00:00

Wat is Liquiditeit?

De Liquiditeit laat zien in hoeverre een bedrijf kan voldoen aan de betalingsverplichtingen op korte termijn. Een bedrijf met een slechte liquiditeit heeft het dus lastig om de rekeningen te kunnen betalen. Dit hoeft in principe niet te betekenen dat het bedrijf verlies maakt.

Als je bijvoorbeeld voor €1.000 aan goederen of diensten hebt verkocht en je klanten pas 4 maanden later betalen, kan het zijn dat je winst hebt gemaakt, maar toch in betaalproblemen komt.

Verschillende liquiditeitsratio’s?

Er zijn verschillende manieren om de liquiditeit uit te rekenen. De methoden die het meest gebruikt worden zijn de quick ratio en de current ratio.

Voor wie is de liquiditeit belangrijk?

De liquiditeit van een bedrijf is belangrijk voor verschillende partijen, waaronder de onderneming zelf.

Het bedrijf zelf

Een bedrijf met een slechte liquiditeit heeft moeite met het vrijmaken van geld om aan de verplichtingen op korte termijn te voldoen. Als dit een structureel probleem wordt kan het bestaan van de onderneming serieus in gevaar komen. Voor ondernemers is de liquiditeit dus een belangrijk getal dat zij eigenlijk te allen tijde zouden moeten kennen.

Beleggers en Financiële instellingen

Voordat iemand geld ter beschikking stelt aan een bedrijf, bijvoorbeeld als lening (financiële instelling) of als investering (belegger), wil deze partij wel een bepaalde vorm van zekerheid dat het geld terugkomt. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de liquiditeit. Bij een bedrijf met een goede liquiditeit heb je immers een beter gevoel over het terugbetalen dan bij een bedrijf met een slechte liquiditeit.

Hoe kun je de liquiditeit verbeteren?

Een manier om de liquiditeit te verbeteren is bijvoorbeeld het vergroten van een rekening-courant faciliteit. Het probleem met het op deze manier verbeteren van de liquiditeit is dat het Vreemde Vermogen sterk wordt vergroot, en dat is vaak niet de beste optie voor een bedrijf.

Een andere manier is om de facturatie en het debiteurenbeheer te verbeteren. Deze opties leiden in tegenstelling tot de eerste optie niet tot een vergroting van het vreemde vermogen en zijn bovendien redelijk makkelijk uit te voeren. Wacht dus niet te lang met factureren en stuur tijdig een herinnering als iemand nog niet betaald heeft. Als je dit goed bijhoudt, zullen de klanten eerder betalen en heb je dus minder problemen met het betalen van je eigen rekeningen.