Wat is het Kasboek?

Het kasboek is een onderdeel van de financiële administratie. In het kasboek staan alle contante inkomsten en uitgaven die zijn gemaakt binnen de onderneming. Het is vaak lastig om de contante betalingen na een langere tijd te herleiden. Daarom is het belangrijk om het kasboek nauwkeurig en dagelijks bij te houden.

Opstellen van het Kasboek

Voor het opstellen van het kasboek kun je gebruik maken van een papieren kasboek of een digitaal kasboek. Voor beide manieren geldt dat het belangrijk is dat alle inkomsten en uitgaven worden opgenomen. Daarnaast moet je het met regelmaat bijhouden. Het voordeel van een digitaal kasboek is dat je makkelijk alles kan berekenen. Dit is iets wat langer duurt als je je kasboek op papier bijhoudt. Let er wel op dat er verschillende groepen uitgaven zijn bij het opstellen van het kasboek.

Reserveringsuitgaven: Dit zijn uitgaven die niet maandelijks terugkomen maar wel belangrijk zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan elektrische apparaten, vakanties, kleding, schoenen en het onderhoud van je huis en tuin. Het is verstandig voor deze uitgaven iedere maand geld opzij te zetten. Op die manier heb je voor dit soort uitgaven altijd iets achter de hand.

Vaste lasten: Dit zijn kosten die met vaste regelmaat terugkomen. Denk hierbij aan je huur of hypotheek, abonnementen, energie en belastingen. Deze uitgaven kun je iedere maand noteren of in één keer in het jaaroverzicht noteren.

Huishoudelijke uitgaven: Dit zijn uitgaven die je iedere week doet, zoals je boodschappen, de drogist of geschenken.

Het Kasboek in je online boekhoudprogramma

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je gemakkelijk al je contante inkomsten en uitgaven bijhouden via het kasboek. Via bank/kas, wat onder de liquide middelen valt, kun je namelijk direct zien wat je in en uitgaven zijn en kun je netjes alle bonnen en facturen koppelen.

kasboek in informeronline

Download de printversie

Deel dit artikel!