Wat is BTW?
Wat is BTW?2018-07-16T08:51:18+00:00

Wat is BTW?

BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en is een belasting die wordt geheven over goederen en diensten in Nederland. Aan het eind van een periode moet een ondernemer BTW aangifte (aangifte omzetbelasting) doen.

Bekijk onderstaande video om een goed beeld te krijgen van de werking van de BTW.

Consument betaalt de BTW

Zoals je in de video hebt kunnen zien betaalt aan het eind van de rit de eindklant alle BTW. De tussenliggende schakels functioneren als incasseringspunt voor de Belastingdienst. Ondernemers zouden het bedrag zij zij aan BTW afdrachten ontvangen dan ook niet moeten gebruiken voor eigen uitgaven, anders kunnen zij in de problemen komen met de Belastingdienst.

Bijhouden van de BTW

Een ondernemer houdt netjes alle in- en verkoopfacturen bij gedurende een periode. Aan het einde van die periode wordt een overzicht gemaakt met de totaal ontvangen BTW (op verkoopfacturen) en betaalde BTW (op inkoopfacturen). Het saldo van deze twee bedragen laat zien of je aan het eind van de periode geld aan de Belastingdienst moet betalen of geld terugkrijgt. Je stuurt dit overzicht, de BTW aangifte, steeds naar de Belastingdienst.