Wat is BTW?

BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en is een belasting die wordt geheven over goederen en diensten in Nederland. Aan het eind van een periode moet een ondernemer BTW aangifte (aangifte omzetbelasting) doen.

Bekijk onderstaande video om een goed beeld te krijgen van de werking van de BTW.

Consument betaalt de BTW

Zoals je in de video hebt kunnen zien betaalt aan het eind van de rit de eindklant alle BTW. De tussenliggende schakels functioneren als incasseringspunt voor de Belastingdienst. Ondernemers zouden het bedrag dat zij aan BTW ontvangen dan ook niet moeten gebruiken voor eigen uitgaven, anders kunnen zij in de problemen komen met de Belastingdienst.

Bijhouden van de BTW

Aan het einde van die periode maak je een overzicht met de totaal ontvangen BTW (op verkoopfacturen) en betaalde BTW (op inkoopfacturen). Daarom houdt een ondernemer netjes alle in- en verkoopfacturen bij gedurende een periode. Het saldo van deze twee bedragen laat zien of je aan het eind van de periode geld aan de Belastingdienst moet betalen of geld terugkrijgt. Je stuurt dit overzicht, de BTW aangifte, steeds naar de Belastingdienst. Je moet je BTW-nummer te allen tijde vermelden op je facturen. De Belastingdienst en je klanten kunnen jou dan altijd controleren en andersom.

BTW aangifte in je online boekhoudprogramma

In het online boekhoudprogramma van InformerOnline kun je eenvoudig je eigen BTW aangifte formulier invullen.

De BTW aangifte
Download de printversie

Deel dit artikel!