Wat is BTW?

BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. Dit is een bepaald type belasting wat ondernemers moeten betalen. Aan het eind van een periode moet een ondernemer BTW aangifte (aangifte omzetbelasting) doen.

Bekijk onderstaande video om een goed beeld te krijgen van hoe dit werkt.

De consument betaalt

Zoals je ziet in de video betaalt aan het eind van de rit de eindklant alle belasting. De tussenliggende schakels functioneren als incasseringspunt voor de Belastingdienst. Het is dan ook niet de bedoeling dat je ontvangen BTW gebruikt voor eigen uitgaven als ondernemer. Dit zou je namelijk in de problemen kunnen brengen met de Belastingdienst. En problemen met de Belastingdienst wil je natuurlijk niet als ondernemer.

Bijhouden van de BTW

Aan het einde van iedere periode maak je een overzicht van de ontvangen- en betaalde BTW. Deze kun je normaal gesproken terugvinden op je inkoopfacturen en verkoopfacturen. Daarom houdt een ondernemer deze netjes bij gedurende een periode. Het saldo van de twee bedragen laat zien of je aan het eind van de periode geld aan de Belastingdienst moet betalen of geld terugkrijgt. Je stuurt deze zogenaamde aangifte naar de Belastingdienst. Vergeet ook nooit om je eigen BTW-nummer te vermelden op facturen! De Belastingdienst en je klanten kunnen jou dan altijd controleren en andersom.

BTW aangifte in je online boekhoudprogramma

In het online boekhoudprogramma van InformerOnline kun je eenvoudig alle inkoop- en verkoopfacturen verwerken. Vervolgens ontdekt het programma helemaal zelf wat de BTW bedragen zijn en houdt dit ook bij in aanloop naar de aangifte. Op die manier hoef jij je hierover geen zorgen te maken. Je verstuurt de aangifte namelijk binnen 2 minuutjes en een paar klikken in een keer naar de Belastingdienst. Bovendien kun je deze eventueel meteen betalen dankzij de koppeling met iDEAL!

BTW aangifte doen in InformerOnline
Download de printversie

Deel dit artikel! 

  • Hoe nuttig vond je deze informatie?
    Rating: 5.00/5. From 1 vote.
    Please wait...