Wat is Activaregistratie?

Activaregistratie is het registreren van je materiële zaken zoals je computer en immateriële zaken zoals licenties, merknamen en software met een kostprijs hoger dan 450 euro.

Waarom gebruik je Activaregistratie?

Voordat je een investering gaat afschrijven moet je wel zeker weten dat het ook een investering is. Hierbij geldt dat de belastingdienst een aankoop als investering ziet als de prijs ervan boven de € 450 ligt. Dit bedrag is exclusief btw. Dit grensbedrag komt inclusief btw (21%) uit op € 544,50. Als de aanschaf een investering is, mag je het activeren en afschrijven.

Is de aanschaf van het nieuwe bedrijfsmiddel goedkoper dan € 450 (excl. btw), plaats je de aanschaf volledig als kosten op de winst- en verliesrekening. De afschrijving van de telefoon, laptop of pc zorgt ervoor dat de kosten gelijkmatig verspreid worden over de jaren waarin je afschrijft. Hierdoor voorkom je dat je winst in een bepaalde periode ineens fors lager is dan de periode erop. Door gebruik te maken van de activaregistratie voorkom je ook dat je het ene jaar heel veel belasting betaalt en in het andere jaar heel weinig. Dit geeft allemaal een beter inzicht in je resultaten.

Activaregistratie in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline heb je ook de mogelijkheid om je activa te registreren. Dit kun je doen door een nieuwe vaste activa toe te voegen. Als je dit doet, zal het programma vervolgens zelf een afschrijvingsschema genereren. Dit doet InformerOnline aan de hand van de gegevens die zijn ingevoerd. Bij iedere afschrijvingsdatum maakt het programma zelf een boeking.Vaste Activaregistratie

Download de printversie

Deel dit artikel! 

  • Hoe nuttig vond je deze informatie?
    [gdrts_stars_rating item_id='12' alignment='left' style_size='25' font_color_empty='#cecece' font_color_current='#173a89' font_color_active='#93c13b']