Alles over de Suppletie Omzetbelasting!

Het is een drukke periode geweest in de financiële wereld met de deadline voor de derde kwartaalaangifte van de btw. En of je de btw-aangifte nu zelf doet of het uitbesteed aan een boekhouder of accountant, het kan altijd gebeuren dat er iets te veel of te weinig omzetbelasting wordt betaald. Maar wat doe je dan?

De Suppletie Omzetbelasting

De BTW-suppletie, of Suppletie Omzetbelasting volgens de Belastingdienst, gebruik je als je een correctie wilt uitvoeren op een ingediende BTW aangifte. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je in eerdere aangiftes iets te veel of te weinig hebt aangegeven, bijvoorbeeld door een vergeten factuur. Volgens de Belastingdienst heb je als ondernemer zelfs de verplichting om te melden dat je in de afgelopen 5 jaar te veel of te weinig BTW hebt aangegeven. Indien je dit voor de Belastingdienst verzwijgt kan men je zelfs een flinke ‘vergrijpboete’ opleggen.

Er zijn in het geval van de Suppletie Omzetbelasting eigenlijk twee situaties:

  • 1 Je wilt de aangifte over een bepaald tijdvak corrigeren.
    In dat geval geef je op het formulier netjes aan om welk tijdvak het gaat en noteer je op het formulier de gecorrigeerde gegevens.
  • 2 Je wilt de aangifte van het hele jaar corrigeren.
    Als je bij het maken van de jaarrekening merkt dat je correcties hebt om de ingediende BTW aangiftes van een bepaald jaar, dan vul je deze gegevens in op het suppletieformulier. De gegevens die je dan invoert zijn voor het hele jaar. Het kan wel zijn dat de Belastingdienst later na ontvangst nog om een specificatie vraagt.

Verschillen onder de €1000

Toch is het als ondernemer of boekhouder/accountant niet altijd nodig om een suppletie omzetbelasting in te vullen. Als de te corrigeren bedragen namelijk minder zijn dan €1000 is een suppletie omzetbelasting volgens de Belastingdienst helemaal niet nodig. Deze correcties mag je gewoon doorvoeren op de eerstvolgende BTW aangifte. De Belastingdienst heeft deze regeling ingevoerd om de administratieve rompslomp te verkleinen, zowel voor jou als voor de fiscus. Als je ingediende BTW aangiftes corrigeert met een suppletie, is het mogelijk dat de Belastingdienst een naheffingsaanslag of teruggaafbeschikking stuurt. In het geval van een correctie in de eerstvolgende BTW aangifte ontvang je deze zaken als ondernemer NIET.

Kleine Ondernemersregeling

Ondernemers die als ZZP’er of in het MKB werken zouden te maken kunnen krijgen met de Kleine Ondernemersregeling. Deze groep ondernemers moet goed opletten, want de correctiegrens van €1000 geldt niet voor correcties op de kleine ondernemersregeling. Hoe je als ondernemer correcties doorvoert op de kleine ondernemersregeling kun je lezen op deze pagina van de Belastingdienst.

Suppletieaangifte met InformerOnline

Met InformerOnline kun je de suppletieaangifte direct vanuit het online boekhoudprogramma naar de Belastingdienst sturen. Je gaat hiervoor naar het scherm Overzichten en kiest vervolgens voor de Suppletie-aangifte. Als je alles netjes hebt bijgehouden kun je nu de aangifte met één druk op de knop versturen. Mocht je twijfelen, dan is het misschien verstandig om een deskundig iemand de aangifte te laten controleren.

Wees er tijdig bij!

Als je over een bepaalde periode te weinig BTW hebt betaald, is het zaak dat je dit zo snel mogelijk meldt bij de Belastingdienst. Na het insturen van de suppletie omzetbelasting stuurt de Belastingdienst je waarschijnlijk een naheffingsaanslag die soms verhoogd is met een naheffingsrente en een boete. Als je echter binnen 3 maanden na het einde van het jaar een suppletieformulier invult, hoef je de heffingsrente niet te betalen. Wel blijft er een kans dat je een verzuimboete van 5% van het BTW bedrag moet betalen.

Maar ook voor de Suppletie Omzetbelasting geldt: voorkomen is beter dan genezen!

Probeer InformerOnline Gratis!