Ondernemer van de maand: Sven de Haas

1. Hoelang ben jij ondernemer en wat doe je precies?
Sinds juli 2011, dus al bijna 4 jaar, sta ik als zelfstandig ondernemer ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Onder de naam WiCreate ben ik op het gebied van online marketing actief als tekstschrijver en adviseur, met webteksten en SEO als specialisatie. Daarnaast bied ik mijn diensten aan als vertaler voor zowel Nederlands-Engels als Engels-Nederlands vertalingen.

2. Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen (of uitdagingen geweest) als ondernemer?
Veel ZZP’ers zullen mijn grootste uitdaging denk ik wel herkennen. Als zelfstandig ondernemer komt alles van je bedrijf op jouw bordje te liggen. Op zich zijn dat leuke uitdagingen, maar zeker wanneer je net begint moet je toch even je weg hierin vinden. Je voert niet alleen de aangeboden diensten uit, maar je bent tevens verantwoordelijk voor o.a. de sales en de administratie. Je moet gaan denken als ondernemer om je staande te houden en om nieuwe groeikansen te ontdekken.

3. Hoe ga (ging) je hiermee om?
Al doende leer je het. Het is een kwestie van verdiepen in iets, het proberen en niet bang zijn om fouten te maken. Ook daar leer je van. Je netwerk wordt op een gegeven moment groter en daar kan je eveneens op terugvallen. Door te praten met mede-ondernemers kun je sparren over ideeën en ervaringen uitwisselen. Dat is een goede leerschool. Daarnaast heb ik geleerd dat het voor mij heel belangrijk is om het overzicht te houden. Daar hoort o.a. een up-to-date administratie bij. Dat geeft me rust en bovendien de inzichten die ik nodig heb om de koers van mijn bedrijf te bepalen.

4. Waar voldoet in jouw ogen een succesvolle ondernemer aan?
(Ingecalculeerde) risico’s nemen hoort bij het ondernemerschap. Ik denk dat een succesvolle ondernemer niet de zelfverzekerdheid hoeft te hebben dat hij het altijd aan het juiste eind heeft, maar wel het risico durft te nemen om eventueel fouten te maken en te achterhalen of zijn stelling inderdaad de juiste was. In mijn ogen leer je daar nog steeds het snelst van en biedt het nemen van deze risico’s ook de mogelijkheid tot nieuwe zakelijke kansen en inzichten.

Op het gebied van zelfstandig ondernemerschap, denk ik dat een succesvolle ZZP’er zijn zelfstandige collega’s in dezelfde branche niet als concurrenten ervaart, maar kansen ziet voor samenwerkingsverbanden. De arbeidsmarkt is aan het veranderen en het aantal ZZP’ers neemt alleen maar toe. De benadering moet daarom anders worden. Samen krijg je meer voor elkaar dan alleen.

5. Heb je tips voor startende ondernemers?
Elk nieuw begin is spannend. Of je nu voor een nieuwe baas gaat werken of zelf ondernemer wordt, je hebt altijd even de tijd nodig om je draai te vinden. Je staat er echter nooit alleen voor, ook als ZZP’er niet. Er zijn altijd mede-ondernemers die je van adviezen willen voorzien en aan wie je hun mening kunt vragen over jouw eigen ideeën. Het opbouwen van een netwerk is daarom erg belangrijk. Je kunt je aansluiten bij de tegenwoordig zo populaire netwerkbijeenkomsten, maar je eigen netwerk is vaak al veel groter dan je in eerste instantie denkt. Ga goed na welk netwerk je al opgebouwd hebt via eerdere banen en kijk ook goed rond bij vrienden en familie. Daarnaast kan ik uit ervaring melden dat als jij goed werk levert, mensen je ook steeds makkelijker zullen vinden. Wees geduldig en blijf overtuigd van je eigen kunnen!

6. Hoe ervaar jij het bijhouden van je boekhouding?
Het bijhouden van mijn boekhouding heb ik nooit als vervelend ervaren. Ik vind het prettig om dicht bij mijn cijfers te staan. Daardoor heb ik het gevoel dat ik de controle houd en kom ik nooit voor verrassingen te staan. Uiteraard heb ik weleens vragen, maar daarvoor kan ik bij Informer en mijn boekhouder terecht.

7. Heb je getwijfeld bij het overstappen op online boekhouden? Zo ja, wat was voor jou de grootste drempel?
Ondanks de angsten die sommige ondernemers hebben voor boekhouden in de cloud, heb ik me nooit druk gemaakt over de veiligheid van mijn boekhouding. Ik heb er alle vertrouwen in dat de toegang goed beveiligd is en zie alleen maar voordelen van een webapplicatie. De enige drempel die ik voor mezelf had gecreëerd, was het afstand nemen van iets vertrouwds en het overstappen op iets nieuws. Achteraf gezien was die drempel helemaal niet nodig geweest. Alles is vlekkeloos verlopen en ik ben zeer blij met de overstap.

8. Hoelang werk je nu met InformerOnline en wat zijn hiervan de voordelen?
Ik werk nu ongeveer 1,5 jaar met InformerOnline. Eén van de grote voordelen vind ik toch wel de gebruiksvriendelijkheid. Ik heb geen achtergrond in boekhouden, maar toch kan ik eenvoudig mijn administratie bijhouden. Door te werken met categorieën weet ik precies hoeveel omzet ik met welke diensten genereer en waar mijn uitgaven naartoe gaan. Hiermee het overzicht kunnen bewaren, is voor mij erg belangrijk. Verder verloopt alles digitaal, wat mijn voorkeur heeft. Facturen zijn snel opgesteld en verzonden en ook het automatisch laten opstellen en verzenden van periodieke facturen biedt voor mij een uitkomst. Los van de software zelf, ben ik ook erg te spreken over het contact met Informer. Met vragen kan ik altijd bij ze terecht en bovendien merk je dat zij echt de missie hebben om van InformerOnline een nog mooier pakket te maken dan het al is. Ze zitten niet stil met ontwikkelen en dat vind ik bij software erg belangrijk.

9. Zou jij andere ondernemers aanraden om InformerOnline te gebruiken?
Ik zou andere ondernemers zeker aanraden om InformerOnline te gebruiken. Ik sta volledig achter het product en ik weet zeker dat nog veel meer ondernemers hier hun voordeel mee kunnen doen. Er zijn nog zat ZZP’ers die hun administratie in Excel bijhouden. Dat kan veel gemakkelijker!

10. Wat zou een mooie aanvulling zijn op het huidige InformerOnline boekhoudprogramma?
Op dit moment zou ik niet weten hoe InformerOnline voor mij nog verder uitgebreid zou moeten worden. Ik had wel de wens voor een kilometerregistratiesysteem, zodat heel mijn administratie centraal bijgehouden kan worden. Die functie is sinds kort toegevoegd, dus daar ben ik heel blij mee.