Ondernemer van de maand: Ellen Stok

1. Hoe lang ben jij ondernemer en wat doe je precies?

Ik heb vanaf 1993 een eigen onderneming. Ik ben gestart met een tekstbureau en vanaf 2011 heb ik een belastingadviespraktijk. Ik verzorg voor zzp’ers de administratie en alle belastingaangiften en geef advies aan startende zzp’ers.

2. Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen (of uitdagingen geweest) als ondernemer?

Als ondernemer moet je constant laten zien dat je er bent en vertellen wie je bent en wat je doet. Dat was voor mij een hele uitdaging, want dat betekent veel netwerken, wat niet mijn sterkste kant is. Verder heb ik goed nagedacht en veel tijd besteed aan de manier waarop ik me wil profileren.

3. Hoe ga (ging) je hiermee om?

Ik heb mezelf gedwongen om diverse netwerkbijeenkomsten te bezoeken. Ik moet zeggen dat het nu steeds makkelijker gaat. En omdat je steeds moet vertellen wat je doet, maar ook hoort wat anderen doen, ga je vanzelf nadenken over je eigen producten en diensten en kom je er steeds meer achter wie je doelgroep nu eigenlijk is.

4. Waar voldoet in jouw ogen een succesvolle ondernemer aan?

Een succesvolle ondernemer is iemand die zich op de juiste manier weet te onderscheiden van de rest en die weet wie zijn doelgroep is. Niet alle ondernemers zitten direct vanaf de start in de goede richting. Daarom moet je niet bang zijn om iets anders te proberen. Durf je plannen bij te stellen of helemaal te veranderen! Blijf niet te lang in iets hangen wat niet werkt.

5. Heb je tips voor startende ondernemers?

Houd direct vanaf de start (eigenlijk daarvoor al) een goede administratie bij. Bewaar alles zorgvuldig en geordend. Weet je niet hoe je dat moet doen? Vraag hulp hierbij of besteed het uit. Dit voorkomt een hoop stress.

6. Hoe ervaar jij het bijhouden van je boekhouding?

Ik heb dat nooit als vervelend ervaren. Ik vind het prettig om overzicht te hebben. Als je het regelmatig bijhoudt is het goed te doen en je kan zien hoe je ervoor staat.

7. Heb je getwijfeld bij het overstappen op online boekhouden? Zo ja, wat was voor jou de grootste drempel?

Het is altijd wennen als je overstapt op iets nieuws. Alles werkt net een beetje anders. De grootste drempel is eigenlijk de inkoopfacturen. Veel facturen krijg ik nog op papier, die moet ik gaan inscannen. Maar ik ga ervan uit dat steeds meer leveranciers digitale facturen gaan sturen.

8. Hoe lang werk je nu met InformerOnline en wat zijn hiervan de voordelen?

Ik werk nu een half jaar met InformerOnline. Het grootste voordeel vind ik dat je minder papier hebt en op elk moment een goed overzicht hebt van je resultaat. Ook vind ik het een geruststellend idee dat het boekhoudprogramma in the cloud staat en ik me niet meer druk hoef te maken over updates.

9. Zou je andere ondernemers aanraden om InformerOnline te gebruiken?

Ja, maar alleen als je enige feeling hebt met het doen van je administratie. Je moet wel weten waar je mee bezig bent.

10. Wat zou een mooie aanvulling zijn op het huidige InformerOnline boekhoudprogramma?

Ik vind hetboekhoudprogramma al goed uitgebreid, met name door de modules die je kunt aanschaffen. Zeker de mobiele app vind ik een mooie aanvulling. Zo kan je even snel je bonnetjes inscannen.

Ellen Stok – es-belastingadvies.nl