Kerstactie Informer 2019: red mensen van slangenbeten

We zitten weer middenin de maand december, de maand waarin de meeste (kerst)kaarten worden verstuurd. Omdat wij de afgelopen jaren zoveel ondernemers hebben mogen helpen met hun online boekhouding, gebruiken wij de kerstperiode om mensen aan de andere kant van de wereld te helpen. Dus geen kerstkaarten, maar een kerstactie!

Middels de Informer Foundation zetten wij ons al jarenlang in om mensen op andere plekken in de wereld te helpen. Dit jaar steunen we Stichting Ranger Campus, die als doel heeft wildlife rangers te versterken en ondersteunen.

Help mee mensenlevens te redden van slangenbeten

Elk jaar komen ongeveer duizend mensen in Kenia om door slangenbeten. Dit in tegenstelling tot Zuid Afrika, waar minstens zoveel mensen worden gebeten als Kenia, maar er zo goed als geen doden vallen.Een van de redenen is het gebrek aan goede kwaliteit antigif in Kenia, het enige middel dat effectief is tegen slangenbeten. Stichting Ranger Campus wil daarom een antigifbank opzetten. Dit is een koelkast met een voorraad van twintig ampullen goede kwaliteit antigif. Deze kosten meer dan honderd dollar per ampul, en aangezien er vaak meerdere ampullen nodig zijn per behandeling, zijn ze voor de lokale bevolking vaak onbetaalbaar

Als een ranger wordt gebeten, kan Stichting Ranger Campus het antigif meegeven naar het ziekenhuis en daarmee waarschijnlijk zijn of haar leven of ledematen redden. Hetzelfde gebeurt als er iemand uit de lokale gemeenschap wordt gebeten, dan krijgt Stichting Ranger Campus een seintje van het ziekenhuis en zorgen ze dat het antigif zo snel mogelijk terechtkomt. In dit geval worden de ampullen gratis vervangen door de James Ashe Antivenom Trust.

Wil jij graag dit initiatief steunen? Klik dan op de button hieronder!

Doneer nu!

Ranger Campus Slang

Over stichting Ranger Campus

Rangers vormen de eerste verdedigingslinie tegen stroperij en illegale houtkap in beschermde natuurgebieden in onder andere Tanzania en Kenia . De druk op deze gebieden neemt steeds meer toe en gaat gepaard met toenemend geweld, bijvoorbeeld bij de stroperij van olifanten en neushoorns. Het goed kunnen opleiden van rangers is dus cruciaal. Goede training maakt rangers effectiever, veiliger, gemotiveerder, helpt bij een goede relatie met de lokale gemeenschappen en in het voorkomen van corruptie. Dit komt allemaal ten goede aan de bescherming van bedreigde dier- en plantensoorten.

Het ondersteunen van Rangers

Helaas blijkt dat de huidige aanpak in rangertraining tekort schiet. Van de door WWF ondervraagde rangers in Afrika en Azië gaf 42% respectievelijk 48% aan niet voldoende getraind te zijn om hun werk te kunnen doen. Wereldwijd komen gemiddeld twee tot drie rangers per week om tijdens hun werk. Een gedeelte hiervan had voorkomen kunnen worden als de juiste kennis en uitrusting aanwezig waren geweest.

Stichting Ranger Campus heeft daarom als doel het versterken en ondersteunen van rangers en hun leidinggevenden wereldwijd. We doen dat door middel van e-learning, Ranger Academy en fysieke training: LEAD Ranger.

De Ranger Academy

Op zoek naar een betere manier van kennis overdragen aan rangers hebben we de e-learning modules voor Ranger Academy ontwikkeld. Het trainingscurriculum dat erop komt bevat onderwerpen als eerste hulp, basis forensische kennis, mensenrechten en natuurlijk slangenbeten. We ontwikkelen trainingsmodules in samenwerking met experts op hun vakgebied en zijn gratis beschikbaar.

Benieuwd naar de cursussen? Kijk dan op de site van de Ranger Academy!

LEAD Ranger

Het LEAD Ranger programma is een samenwerking tussen Ranger Campus, de Thin Green Line Foundation en de International Anti-Poaching Foundation. In dit innovatieve programma zorgen we voor training in Oost-Afrika, met als doel het opleiden en ondersteunen van lokale rangers tot instructeurs en leiders. Hierdoor hebben rangers binnen hun organisaties doorlopend toegang tot een instructeur die ze training kan geven in hun eigen taal wanneer nodig. Doordat we rangers van meerdere organisaties en nationaliteiten tegelijk trainen ontstaat er ook een internationaal netwerk van professionele instructeurs die elkaar te alle tijden kunnen ondersteunen. In de toekomst zal dit programma worden uitgebreid naar andere delen van Afrika.

Er zijn inmiddels 56 instructeurs opgeleid, waavan 14 LEAD Rangers. De instructeurs geven les in alle onderwerpen die nodig zijn in het veld, zoals patrouille lopen, radio communicatie, eerste hulp, interviewtechnieken, etc. Omdat ze hun eigen organisatie en mensen kennen, dagelijks meegaan op patrouille en de taal spreken, kunnen ze makkelijk signalen oppikken uit het veld dat er training nodig is. Inmiddels hebben de instructeurs honderden rangers getraind in het veld, en zijn bezig met het trainen en coachen van meer dan duizend rangers binnen hun eigen organisaties. Een van de grootste impacts is dat er vier mensen (twee rangers, twee leden van de community) zijn gered door middel van levensreddende technieken en spullen. Dit waren in een aantal gevallen niet de instructeurs zelf, maar de mensen die zij weer hadden getraind.

Meer weten over Stichting Ranger Campus? Klik dan op het logo!

Logo Stichting Ranger Campus