Informer vraagt Oostenrijkse minister om veiligheidskeurmerk

Software leverancier Informer heeft in een ontmoeting met de Oostenrijkse Minister van Digitale en Economische Zaken Margarete Schramböck aangedrongen op een veiligheidskeurmerk voor cloud applicaties. Het doel van een dergelijk keurmerk is om ook Oostenrijkse ondernemers te laten weten welke applicaties veilig en betrouwbaar zijn.

Niet alleen consumenten, maar ook bedrijven weten anno 2019 hun weg online te vinden. Steeds meer ondernemers kiezen voor hun zakelijke oplossingen voor software in de cloud. Het is dan ook belangrijk dat de veiligheid van deze applicaties goed geregeld is. Een onafhankelijk veiligheidskeurmerk kan aantonen of een cloud applicatie daadwerkelijk veilig is.

Trusted Cloud en Zeker-OnLine

Ondernemers uit andere Europese landen kunnen bij het kiezen van online software dankzij een onafhankelijk keurmerk wel zien of digitale diensten veilig en betrouwbaar zijn. Zo heeft de Nederlandse Belastingdienst meegewerkt aan de ontwikkeling van het keurmerk Zeker-OnLine en heeft het Duitse Ministerie van Economische Zaken met Trusted Cloud zelfs een eigen label om de veiligheid van cloud applicaties aan te tonen. Een vanuit de overheid geïnitieerd veiligheidskeurmerk zou ook het Oostenrijkse publiek duidelijkheid kunnen verschaffen over de veiligheid en betrouwbaarheid van online software.

Gecertificeerde software voldoet aan strenge veiligheidseisen die vooraf in een uitgebreid normenkader zijn vastgesteld. Een jaarlijkse audit door een onafhankelijke auditor moet er voor zorgen dat de veiligheid van het programma gewaarborgd blijft. Informer heeft voor haar online boekhoudpakket InformerOnline zowel het Nederlandse keurmerk Zeker-OnLine als het Duitse Trusted Cloud label gekregen en weet daarom hoe belangrijk een keurmerk voor ondernemers kan zijn. Peter Potters, co-founder van Informer Online Osterreich GMBH legt uit waarom deze keurmerken zo belangrijk zijn. “Ondernemers moeten hun leverancier als het om veiligheid gaat maar blind vertrouwen. Als je bedenkt dat de informatie die in een boekhoudpakket wordt opgeslagen zeer vertrouwelijk en belangrijk is, is het eigenlijk niet gek dat er behoefte is aan een onafhankelijk keurmerk voor online diensten. Bij Informer willen we dat ondernemers kunnen zien dat we een hoge kwaliteitsdienst leveren. Een onafhankelijk keurmerk voorziet in die behoefte.”

Digitale agenda minister Schramböck

Een van de verantwoordelijkheden uit de portefeuille van Minister Margarete Schramböck is het stimuleren van het gebruik van digitale diensten door consumenten en bedrijven uit Oostenrijk. De houding van Oostenrijkers ten opzichte van cloud applicaties is tamelijk terughoudend. Een onafhankelijk keurmerk, ontwikkeld door de Oostenrijkse overheid, zou ertoe kunnen leiden dat het vertrouwen onder bedrijven en consumenten groeit. Dit zou een serieuze boost kunnen zijn voor de digitale agenda van minister Schramböck.

De boodschap van softwareleverancier Informer werd dan ook goed ontvangen door de minister. Zij liet weten dat ze openstaat voor initiatieven die in andere Europese landen waardevol zijn gebleken. Daarnaast heeft ze toegezegd zich te verdiepen in een case die door Informer en het Duitse overheidskeurmerk Trusted Cloud zal worden aangeboden.

Op de foto bovenaan staan Minister van Digitale en Economische Zaken Margarete Schramböck (rechts) met Peter Potters, Co-Founder Informer Online Austria GMBH (links).