Informer lanceert betaling btw-aangifte met iDeal

Vanaf 1 juli 2018 kunnen alle gebruikers van InformerOnline btw-aangifte doen op de nieuwe manier van de Belastingdienst. Naast beter te begrijpen schermen voor jou als ondernemer kan de btw-aangifte nu ook direct online met iDeal aan de Belastingdienst betaald worden.

Officiële pilot groot succes voor Informer

Eind 2017 is de Belastingdienst in samenwerking met Stichting Zeker-OnLine en een aantal gecertificeerde softwareleveranciers een pilot gestart om de btw-aangifte voor ZZP’ers te verbeteren. De belangrijkste veranderingen ten opzichte van het traditionele belastingformulier zijn schermen die beter te begrijpen zijn en een directe online betaling. Een grote groep ondernemers heeft de eerste kwartaalaangifte van 2018 met het nieuwe systeem btw-aangifte in InformerOnline gedaan en de eerste ervaringen zijn positief.

Ook de Belastingdienst is erg tevreden over de eerste reacties: “De eerste gebruikerservaringen zijn zeer veelbelovend, zzp’ers ervaren meer gemak door de koppeling, vinden de snelheid prettig en ervaren meer zekerheid bij hun boekhouding.”

Zzp’ers ervaren meer gemak door de koppeling, vinden de snelheid prettig en ervaren meer zekerheid bij hun boekhouding.

De Belastingdienst

Wat is er veranderd aan de btw-aangifte?

Na uitgebreid onderzoek bij ondernemers heeft de Belastingdienst een scherm ontwikkeld dat het traditionele belastingformulier moet vervangen. Zo worden belastingtermen als ‘voorbelasting’ en ‘rubriek 1 t/m ‘ vervangen voor begrippen die beter bij de leefwereld van een ondernemer passen. In de eerste stap van de nieuwe btw-aangifte zie je een scherm met een splitsing tussen inkomen en uitgaven. Je kunt precies zien uit welke categorieën de bedragen komen en hoe deze uiteindelijk leiden tot het te betalen of terug te ontvangen btw-bedrag van de aangifte. In de tweede stap wordt het eerste scherm vertaald naar de traditionele brief van de Belastingdienst. In de derde stap wordt de aangifte daadwerkelijk naar de Belastingdienst gestuurd.

Scherm 1 btw-aangifte

Als je een ‘nul-aangifte’ of aangifte waarbij je geld terugkrijgt hebt ingediend, is je btw-aangifte nu afgerond. Moet je een bedrag aan de Belastingdienst betalen, dan heb je nu de mogelijkheid om later een herinnering te sturen óf om de aangifte nu direct met iDeal te betalen. Als je de aangifte direct met iDeal wilt betalen, kom je in de betaalomgeving van de Belastingdienst terecht. Hier voltooi je alle stappen om vervolgens weer terug te keren in InformerOnline. Je hebt nu alle stappen van de nieuwe btw-aangifte nu in één aansluitende flow voltooid.

Versnelde invoering voor tweede kwartaal 2018

Na uitgebreid overleg tussen Informer en de Belastingdienst is besloten om de verbeterde btw-aangifte versneld beschikbaar te maken voor alle gebruikers van InformerOnline. Vanaf 1 juli 2018 kun jij als ondernemer dus ook profiteren van een snelle en eenvoudige btw-aangifte mét directe online betaling via iDeal. Om je wat extra uitleg te geven over de nieuwe btw-aangifte kun je kijken in de online handleiding. De nieuwe btw-aangifte bevindt zich nog in de testfase, waardoor je met al je vragen ook terecht kunt bij een speciaal telefoonnummer van de Belastingdienst (0800-8295456). Als je gebruik wilt blijven maken van het traditionele btw-formulier, dan kun je dit aangeven in de speciale melding aan de bovenkant van je scherm.

InformerOnline Belastingdienst ZekerOnLine