Wat is Voorbelasting?

Voorbelasting is een onderdeel van de btw aangifte. In Nederland betaal je over vrijwel alle producten en diensten die je koopt btw. De btw gaat uiteindelijk via de btw aangifte van bedrijven naar de overheid. Bekijk de video hieronder om te zien hoe het btw stelsel in Nederland werkt.

Betaalde btw = voorbelasting

Als bedrijf stuur je verkoopfacturen naar je klanten en krijg je inkoopfacturen van je leveranciers. Op zowel de inkoop- als de verkoopfacturen staat een bedrag aan btw. Als bedrijf ontvang je dus btw van je klanten, maar betaal je zelf ook btw aan je leveranciers. Het totale bedrag dat jij zelf betaalt aan btw heet voorbelasting. Het is dus het totaal aan btw van alle inkoopfacturen van een bedrijf.

Een voorbeeld

Stel je voor dat je als ondernemer in het afgelopen kwartaal 4 facturen hebt ontvangen. Twee hiervan waren verkoopfacturen die jij aan je klant hebt gestuurd en de andere twee waren facturen die jij hebt ontvangen van een leverancier.

De facturen zien er als volgt uit:

Verkoopfactuur 1 is €100 + €21 btw = €121 in totaal.
Verkoopfactuur 2 is €300 + €63 btw = €363 in totaal.
Inkoopfactuur 1 is €100 + €21 btw = €121 in totaal.
Inkoopfactuur 2 is €200 + €42 btw = €242 in totaal.

Het totaal van de ontvangen btw van klanten is €21 + €63 = €84.
Het totaal aan betaalde btw aan leveranciers is €21 + €42 = €63.
Het bedrag aan betaalde btw (€63) is dus het bedrag aan voorbelasting.

Deze ondernemer moet bij de btw aangifte aan het einde van het kwartaal €84 – €63 = €21 aan betalen aan de overheid.

Voorbelasting op Rubriek 5B

De Belastingdienst heeft een speciaal formulier ontwikkeld voor de btw aangifte. De verschillende onderdelen van de btw aangifte zijn hierbij onderverdeel in een aantal rubrieken. Het bedrag dat je als bedrijf zelf aan btw aan leveranciers hebt betaald vind je terug in rubriek 5B. Je moet hierbij wel goed opletten als ondernemer. Er zijn namelijk speciale spelregels over het aftrekken van btw als voorbelasting. Zo mag je bijvoorbeeld de btw die je bij eten en drinken hebt betaald niet altijd aftrekken bij de btw aangifte. Let dus goed op!

voorbelasting automatisch berekenen

Voorbelasting in je online boekhouding

Met het online boekhoudprogramma InformerOnline wordt de voorbelasting automatisch op de goede plaats in de btw aangifte gezet. Je verwerkt al je inkoopfacturen en aan het eind van de periode kun je de btw aangifte met één klik naar de Belastingdienst sturen. De voorbelasting en andere bedragen staan direct op de juiste plaats.

Maak gerust een proefaccount aan en ontdek hoe eenvoudig je btw aangifte kunt doen met InformerOnline.

Download de printversie

Deel dit artikel!