Wat is een Nihilaangifte of Nulaangifte?

De nihilaangifte of nulaangifte is een aangifte die je doet als je in een periode geen btw hebt ontvangen of betaald. Bovendien dien je deze in als je geen loon of loonheffingen hebt betaald.

Waarom bestaat de nihilaangifte?

Als ondernemer ben je verplicht om ongeveer ieder kwartaal btw aangifte omzetbelasting te doen. Tijdens deze aangifte geef je simpel gezegd bij de Belastingdienst aan hoeveel btw je hebt gekregen en betaald. Meer betaald dan ontvangen? Dan krijg je geld terug. En meer ontvangen dan betaald? Dan betaal je natuurlijk iets aan de Belastingdienst. Het kan voorkomen dat je als ondernemer in een periode geen btw betaalt of ontvangt. In dat geval is het zaak om de nihilaangifte in te vullen. Je vult dan eigenlijk gewoon overal €0 in. Dat geldt ook als je in een periode geen loon of loonheffingen hebt betaald. In dat geval vul je ook een nulaangifte in bij de loonaangifte. Op die manier voldoe je dus alsnog netjes aan je ondernemersplichten. Ondanks dat je geen btw of loon hebt betaald en ontvangen.

Pas op bij de nulaangifte!

Let wel goed op dat je niet zomaar een nihilaangifte doet en hem op tijd doet. Als je namelijk te laat bent of onterecht een nihilaangifte doet kan er een geldboete of zelfs gevangenisstraf op staan. In sommige gevallen hoef je als ondernemer niet eens nulaangifte meer te doen. Hiervoor met je eerst wel schriftelijk van de Belastingdienst hebben gehoord dat je niet meer inhoudingsplichtig bent. In dat geval hoef je je dus geen zorgen te maken.

Btw aangifte versturen in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline hoef jij je als ondernemer geen zorgen te maken over een nihilaangifte. Dankzij de het slimme programma en de robots wordt de btw aangifte namelijk bijgewerkt als dat nodig is. Hiervoor hoef jij zelf alleen maar een factuur te uploaden. En is het tijd voor de aangifte? Dan verstuur je deze met één klik direct naar de Belastingdienst. Tenslotte kun jij als dat nodig is meteen betalen met iDEAL. Zo eenvoudig was boekhouden nog nooit!

Nihilaangifte of nulaangifte gaat automatisch in Informer

Download de printversie

Deel dit artikel!