Wat is ICP?

ICP is de afkorting van Intracommunautaire prestaties. Dit is een moeilijk woord voor alle producten en diensten die je aan het buitenland hebt verkocht.

Combinatie met de Omzetbelasting (btw)

Bedrijven in het buitenland hebben niets te maken met de Nederlandse btw. Zo zal een Frans bedrijf zijn btw-aangifte bij de Franse Belastingdienst indienen en een bedrijf uit Spanje doet dat bij de Spaanse fiscus. Hierdoor is het overbodig om op een factuur aan een Franse klant de Nederlandse btw te vermelden.  Op die facturen staat dat het gaat om een Intracommunautaire Prestatie. Je hoeft hiervoor dus geen 21% of 9%btw toe te voegen. De diensten en producten die je verkoopt aan bedrijven in de EU, komen op een aparte plek in de btw-aangifte.

Vervolgens moet je in een aparte aangifte aan de Belastingdienst vermelden aan welke partijen in andere EU-landen je de producten en diensten hebt verkocht. Deze aangifte heet daarom de ‘ICP-aangifte’, of ‘Opgaaf ICP’.

Opgaaf ICP in je online boekhoudprogramma

Met het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je naast de btw-aangifte ook de Opgaaf ICP (ICP aangifte) naar de Belastingdienst sturen. Op het moment dat jij een factuur aan een bedrijf uit een ander EU-land stuurt, worden de gegevens van dit bedrijf direct in de ICP-aangifte en op de juiste plek in de btw-aangifte gezet. Erg handig, want anders moet je altijd apart bijhouden met welke buitenlandse partijen je zaken hebt gedaan.

Aan het einde van de periode hoef je op die manier alleen nog maar het overzicht te controleren. Vervolgens verstuur je de btw-aangifte en de Opgaaf ICP met twee klikken naar de Belastingdienst.

ICP opgaaf

Zoals je hierboven ziet, kun je zowel de btw-aangifte als de ICP-aangifte naar de Belastingdienst sturen.

Download de printversie

Deel dit artikel!