Wat is een Boekjaar?

Het boekjaar is de periode waarin een volledige boekhouding wordt uitgevoerd. Het is dus ook de periode waarover je de jaarrekening maakt. Je sluit een boekjaar af met de jaarafsluiting. Meestal duurt het gewoon 12 maanden en loopt de periode van 1 januari t/m 31 december. Wijkt een bedrijf hiervan af dan spreekt men van een gebroken boekjaar.

Wanneer maak je gebruik van een gebroken boekjaar?

Voor bijna alle ondernemingen is het aan te raden om het kalenderjaar aan te houden als boekjaar. Het is desondanks voor sommige organisaties prettiger om de boeken toch op een ander moment te sluiten. Je maakt dan gebruik van een gebroken boekjaar. Dit gebeurt vaak als een onderneming midden in het kalenderjaar start. Het jaar waarin ze boeken loopt dan vanaf het moment van starten tot aan 31 december dat jaar. Voorbeelden van zulke ondernemingen zijn stichtingen en verenigingen.

Je kunt er ook voor kiezen om de periode door te laten lopen tot het eind van het jaar na je start. Dit noemen we een verlengd eerste boekjaar. Dit heeft als voordeel dat je één jaarrekening minder op hoeft te stellen. Een voorbeeld is dat op 1 augustus 2020 het voetbalseizoen start. Ook is het mogelijk dat je jouw onderneming midden in het jaar opricht. Je besluit dan om het boekjaar te stoppen op 31 december 2020. Dit kan aanzienlijk schelen in de administratieve- en accountantskosten.

Het IB Belastingtarief

Een nadeel van een verlengd eerste boekjaar is de onzekerheid over de eventuele hoogte van de VPB of IB belastingtarief. Het kan namelijk zijn dat er in het opvolgende jaar een belastingverhoging plaatsvindt. Dan moet u niet alleen meer belasting betalen over de winst die gegenereerd is in dat jaar, maar ook over de winst uit het voorafgaande jaar. Dit is omdat het in hetzelfde jaar ‘geboekt’ wordt. Uiteraard kan dit ook als een voordeel uitpakken bij een belastingverlaging.

Het Boekjaar in je online boekhoudprogramma

In het online boekhoudprogramma InformerOnline is het niet mogelijk met een gebroken boekjaar te werken. Wel kun je uiteraard gewone boekjaren afsluiten in het programma. In de onderstaande afbeelding kun je zien hoe dit er uitziet.

Boekjaar Afsluiten in InformerOnline

Download de printversie

Deel dit artikel! 

Hoe nuttig vond je deze informatie?
[gdrts_stars_rating item_id='26' alignment='left' style_size='25' font_color_empty='#cecece' font_color_current='#173a89' font_color_active='#93c13b']