Van Nootdorp naar Schruns voor het goede doel

1 miljoen stappen in Coronatijd

Nu thuiswerken de norm is, is elke ochtend een stuk lopen een goede gewoonte. Het is een mooi moment om de eveneens thuiswerkende collega’s te bellen, en je begint fit en helder aan een nieuwe dag. Mijn vrienden zouden mijn vrienden niet zijn als ze die goede gewoonte niet meteen zouden koppelen aan een passende uitdaging. Dus leg ik de komende maand 1 miljoen stappen af, grofweg de afstand van het Nederlandse Nootdorp naar het Oostenrijkse Schruns.

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik nooit een uitdaging uit de weg ga. Toen vorig jaar de vraag werd gesteld of ik mee wilde lopen over de Chinese Muur om een goed doel te ondersteunen, hapte ik meteen toe. Jammer genoeg gooide de realiteit roet in het eten. Met nog maar acht weken voorbereiding was fit genoeg zijn om in China dagenlang de muur te beklimmen niet meer mogelijk. De bergachtige omgeving daar is toch wat anders dan het Nederlandse heuvellandschap en alle andere deelnemers waren al maanden aan het trainen.

Geben für Leben

Om alle inzet niet verloren te laten gaan, had ik me voorgenomen om dit jaar in het Oostenrijkse Montafon, waar mijn familie vandaan komt, een bergtour op te zetten voor het goede doel. We hadden zelfs al een goed doel uitgezocht: het enorm sympathieke Geben fȕr Leben. Deze stichting, opgericht door Herlinde Marosch, Dagmar Ganahl and Melitta Mair uit het mij dierbare Schruns, zetten zich met deze stichting in om leukemiepatiënten een betere kans op overleven te geven. De stichting richt zich op  essentieel bloedonderzoek, waarmee geschikte donoren voor leukemiepatiënten kunnen worden gevonden. Dat onderzoek ligt nu bijna stil, dus het is belangrijk dit soort initiatieven een steuntje in de rug te bieden. En opnieuw gooit de werkelijkheid mijn plannen in de war. Iedereen in quarantaine, niemand mag meer reizen en we zitten allemaal binnen te snakken naar een beetje beweging.

Toen ik deze tegenslag besprak met vrienden en familie, besloten die mij uit te dagen. Wat als ik nu eens de komende maand een miljoen stappen zou zetten en hiermee alsnog een leuk bedrag op kan halen voor Geben fȕr Leben? Dan zou ik bijna de afstand van Nootdorp naar Schruns te voet afleggen, ongeveer 900 kilometer. Het enthousiasme van de mensen die ik over het plan vertelde, trok me over de streep. Wat begon als grapje tussen vrienden, groeide snel uit tot een vastomlijnd plan. Ik ben blij verrast om te merken dat veel mensen me willen steunen. Hopelijk betekent dit dat we een leuke bijdrage kunnen leveren aan het goede werk van Geben fȕr Leben.

33.000 stappen per dag

Toch is er wel wat werk te verzetten. Om aan 1 miljoen stappen te komen, moet ik de hele maand ongeveer 33.000 stappen per dag zetten. Dat komt neer op ongeveer 4 uur lopen per dag, en een dagje missen is geen optie. Dus begint mijn dag al vroeg, dan is het nog niet te warm. ‘s Ochtends om 7 uur begin ik aan een wandeling van ongeveer tweeënhalf uur. Om 8 uur beginnen de eerste collega’s, dus doe ik tijdens het lopen een belronde. Omdat er, ondanks dat het kantoor van InformerOnline dicht is, nog wel post binnen komt, loop ik daarna nog wel eens naar de zaak om de post op te pikken. Dat is nog een half uur heen en terug, waarna ik ‘s avonds nog een half uur loop.

Op deze manier heb ik zelfs al een reserve opgebouwd van ongeveer dertigduizend stappen. Het is wel te hopen dat het niet gaat regenen. Voor de zekerheid is er een loopband beschikbaar, zodat ik ook binnenshuis nog aan mijn dagelijkse stappen kan komen. Het wordt absoluut een uitdaging om dit de hele maand vol te houden, maar ik ben er van overtuigd dat dit gaat lukken. De mensen achter Geben fȕr leben zijn in ieder geval razend enthousiast en ik hoop ze, zodra hier de kans voor is, persoonlijk te kunnen ontmoeten en bedanken voor hun inzet. De komende weken zal ik jullie proberen up to date te houden over de voortgang. Mocht je zelf iets willen bijdragen aan het onderzoek naar geschikte bloeddonoren voor leukemiepatienten, neem dan zeker een kijkje op de website van Geben fȕr Leben.

Wil je meer informatie over deze challenge? Op Facebook heb ik een pagina aangemaakt waar je nog meer vindt over deze challenge.

Naar de Facebookpagina