Wat zijn Vreemde Valuta?

Een valuta is een officieel geldig betaalmiddel van een land. Een andere naam voor valuta is munteenheid. Een vreemde valuta is dus een andere valuta dan de valuta van je eigen land. De valuta die we in Nederland en eigenlijk de gehele EU gebruiken is natuurlijk de euro.

Vreemde Valuta binnen je bedrijf

Als ondernemer kom je steeds vaker in aanraking met een andere valuta dan de euro binnen je bedrijf. Tegenwoordig koop je als ondernemer steeds makkelijker diensten of goederen vanuit het buitenland. Door de euro is het minder vaak nodig om een bedrag om te rekenen naar een andere valuta maar wanneer je zaken doet met Engelse of Amerikaanse bedrijven heb je te maken met ponden en dollars. Dan is het handig om vreemde valuta te kunnen gebruiken en omrekenen in je boekhouding. Uiteraard is dit mogelijk in InformerOnline!

Het risico van Vreemde Valuta

Als je van vreemde valuta gebruikt maakt, zit er een bepaald risico aan. Dit noem je het Valutarisico. Het valutarisico betekent eigenlijk dat je het risico loopt om een deel van je geld te verliezen, vanwege het koersverschil. Dit houdt in dat jij met een koers van 1.10 1000 dollars hebt gekocht. Dit kostte je dus €1.100. Later verkoop je ze weer tegen een koers van 0.90. Dit betekent dat je €900 ontvangt. Of te wel, je hebt een verlies van €200 geleden.

Er zijn wel manieren om het risico te verlagen.

Je kunt bijvoorbeeld een termijncontract afsluiten met een klant of leverancier. Dit komt er op neer dat je een contract afsluit waarin staat dat je te allen tijde hetzelfde betaalt voor een bepaalde valuta. Ook kun je valutaopties afspreken. Er zijn twee soorten valutaopties:

  • Calloptie: Je koopt het recht om bepaalde valuta te kopen tegen een vastgestelde prijs. Je maakt hiervan gebruik als je verwacht dat de koers gaat stijgen.
  • Putoptie: Je betaalt voor het recht om bepaalde valuta te verkopen tegen een vastgestelde prijs. Je koopt een putoptie als je verwacht dat de koers gaat dalen.

Vreemde Valuta in je Online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline is het mogelijk om meerdere valuta’s aan te maken. Bij het aanmaken van een nieuwe valuta kun je de optie automatisch bijwerken. Dit wil zeggen dat als de koers van de betreffende valuta veranderd dit automatisch wordt bijgewerkt en je hier dus niet meer naar om hoeft te kijken. De vreemde valuta binnen InformerOnline kun je gebruiken door na het invoeren van de valuta onder de instellingen een nieuwe factuur aan te maken. Bij het aanmaken van een nieuwe factuur heb je dan de mogelijkheid om een vreemde valuta te selecteren. Informer zal dan zelf het bedrag omrekenen met de juiste koers en op de factuur vermelden.

Vreemde Valuta in InformerOnline

Download de printversie

Deel dit artikel!