Wat is Restwaarde?
Wat is Restwaarde?2019-01-03T13:52:55+00:00

Wat is Restwaarde?

De restwaarde is de waarde van een product aan het eind van de levensduur. Deze gebruik je om te berekenen wat je per jaar moet afschrijven.

Berekening afschrijfkosten

Je hoeft de restwaarde niet zozeer te berekenen. Dit is namelijk gewoon een schatting (in overleg met de leverancier) van wat de waarde van een bedrijfsmiddel is aan het eind van de levensduur. Je mag in dit geval uitgaan van de economische levensduur. Of te wel het moment dat het middel niet meer van nut is voor je bedrijf.

De restwaarde moet je gebruiken in de berekening van de afschrijfkosten. Hiervoor heb je ook de aanschafkosten en de geschatte levensduur nodig. De berekening is dan als volgt:

(aanschafkosten-restwaarde)/levensduur=jaarlijkse afschrijfkosten.

Restwaarde in InformerOnline

In het online boekhoudprogramma InformerOnline vul je de bovenstaande benodigdheden in bij het registreren van nieuwe activa. De berekening van het afschrijfschema wordt dan automatisch door het programma gedaan. In de afbeelding hieronder kun je zien hoe zo’n schema eruit ziet.

Restwaarde in InformerOnline

Download de printversie

Deel dit artikel! 

  • We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website goed werkt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, ga je akkoord met deze cookies. OKE