Informer winnaar Robotic Accounting Contest 2018

Tijdens het ICT Accountancy Jaarcongres 2018 was de finale van de Robotic Accounting Contest 2018. Onderzoeksbureau GBNED heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar robotic accounting functies in boekhoudsoftware. Uiteindelijk mochten twee softwareleveranciers het tegen elkaar opnemen in de absolute finale. MUIS Software en Informer waren de partijen die hun boekhoudapplicatie mochten presenteren aan de vakjury en aanwezige accountants. Uiteindelijk bepaalde het publiek wie zich winnaar van de Robotic Accounting Contest 2018 mag noemen.

Informer zeer overtuigend in finale

In de presentatie van Informer kwam de kracht van robotic accounting in InformerOnline tot uiting. De realtime bankkoppeling, het automatisch boeken van facturen en PEPPOL vormden de speerpunten van de presentatie. Toch was het klapstuk de btw-aangifte in InformerOnline. Allereerst is er een speciale btw-rekening, waar ondernemers betaalproblemen voorkomen door te sparen voor de aangifte. Daarnaast kan de btw-aangifte sinds kort direct betaald worden met iDEAL. Deze laatste functie is het resultaat van een unieke samenwerking met veiligheidskeurmerk Zeker-OnLine en de Belastingdienst. Peter Potters, commercieel directeur van Informer, eindigde zijn presentatie met het statement dat Informer mede door robotic accounting zelf boekhouden écht toegankelijk heeft gemaakt voor ondernemers.

Michael IJspelder, verantwoordelijk voor de techniek bij Informer, legt uit waarom juist de functies uit de demonstratie belangrijk zijn bij Informer. “Bij alles wat we bij Informer doen houden we de ondernemer in gedachten. PEPPOL, de btw-rekening, realtime facturen en betalingen verwerken en een aangifte betalen met iDEAL. Het zijn allemaal voorbeelden van functies die boekhouden voor ondernemers echt sneller en eenvoudiger maken. Bovendien biedt het accountants de kans om veel slimmer samen te werken met klanten. Robots doen het boekwerk en zij zorgen voor een meerwaarde op het gebied van controle en advies.”

Dat de demonstratie van Informer ook tijdens het ICT Accountancy Jaarcongres hoge ogen gooide bleek wel uit de einduitslag. Uiteindelijk kreeg MUIS Software 9,9% van de stemmen en werd Informer de absolute winnaar met een overweldigende 90,1% van de stemmen. Het hele informer team is enorm trots op deze prestatie, aldus Peter Potters na de presentatie. “We waren blij verrast met de finaleplaats in de Robotic Accounting Contest. Om dan uiteindelijk in de finale zelfs uitgeroepen te worden tot de winnaar is helemaal geweldig. Het is een mooi compliment voor al het werk dat we in onze applicatie stoppen.

Robotic Accounting Contest: Boekhoudsoftware 2018

Onderzoeksbureau GBNED heeft alle boekhoudpakketten in de Nederlandse markt uitgedaagd om deel te nemen aan het onderzoek naar robotic accounting. In het onderzoek worden de functies op het gebied van automatisch boekhouden uitvoerig bekeken en getest. Uiteindelijk hebben 8 boekhoudpakketten, waaronder marktleider Exact, het aangedurfd om zich te laten testen.

Uiteindelijk zijn twee boekhoudprogramma’s als beste getest: MUIS en Informer. De volledige lijst met geteste boekhoudsoftware ziet er als volgt uit:

  • Informer
  • MUIS
  • Exact
  • XSO/Stip-T
  • Kleisteen
  •  Snelstart
  • Minox
  • Yuki

Onderdelen van het onderzoek

Een belangrijk onderdeel van het onderzoek was de live demonstratie. GBNED is van mening dat op basis van informatie op een website en schermafbeeldingen alleen geen oordeel kan worden gegeven over de werking van realtime boekhouden in een boekhoudapplicatie. Alle deelnemers moesten hun systemen dan ook demonstreren voor de onderzoekscommissie van GBNED.

Ook Informer heeft moeten aantonen voor de onderzoekscommissie hoe de werking van de robotic accounting functies eruit ziet. Uiteindelijk leidde dit tot de finaleplaats tijdens het ICT Accountancy Jaarcongres 2018. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar het testrapport van GBNED.

 

ICT Accountancy Belastingdienst

Peter Potters (Informer) presenteert de nieuwe btw-aangifte met iDEAL