Wat is een Zelfstandigenverklaring?

De zelfstandigenverklaring is onderdeel van de de veranderende wetgeving DBA. Deze wet geeft zelfstandig ondernemers en opdrachtgevers een duidelijker beeld van de arbeidsrelatie. Deze zelfstandigenverklaring wordt momenteel nog niet gehandhaafd. Naar verwachting zullen de plannen hiervoor in 2020 ingaan.

Zelfstandigenverklaring voor zekerheid

Zzp’ers en opdrachtgevers zullen voor een klus samen een zelfstandigenverklaring in gaan vullen. Dit zorgt voor een minimum afgesproken uurtarief van €75 en een contract van tenminste 1 jaar. Hierdoor hebben beide partijen zekerheid op werk en geleverde diensten. Daarnaast heb je als ondernemer van tevoren al zekerheid op loonheffing wel of niet en werknemersverzekeringen. Op die manier wordt het een stuk makkelijker om zaken te doen met jouw opdrachtgevers.

In combinatie met opdrachtgeversverklaring

Naast de zelfstandigenverklaring is er voor de opdrachtgever ook de opdrachtgeversverklaring. Hiermee kun je vooraf de arbeidsrelatie met een zzp’er vaststellen en de persoon waarmee jij zaken gaat doen checken via een webmodule.

Zaken verwerken in je online boekhouding

In online boekhoudprogramma InformerOnline kun jij als ondernemer al je zaken met opdrachtgevers gemakkelijk verwerken in de boekhouding. Upload je factuur en laat deze verwerken door echte robots. Op die manier hoef jij bijna niets meer zelf te doen en bespaar je ontzettend veel kostbare tijd!

Zelfstandigenverklaring in InformerOnline

Download de printversie

Deel dit artikel!