Zelfstandigenverklaring

Laatst gewijzigd

23/1/24

Flow Library Asset 4

Wat is een Zelfstandigenverklaring?

De zelfstandigenverklaring is onderdeel van de de veranderende wetgeving DBA. Hiermee krijgen zelfstandige ondernemers en opdrachtgevers een duidelijker beeld van de arbeidsrelatie. Daarmee is het eigenlijk iets wat je kunt vergelijken met de modelovereenkomst. Alleen is dat meer een administratieve verklaring, die simpelweg bewijst dat iemand ZZP'er is.

Zelfstandigenverklaring voor zekerheid

ZZP'ers en opdrachtgevers moeten voor een klus samen een zelfstandigenverklaring invullen. Hierdoor hebben zij meteen een duidelijke afspraak voor een minimum uurtarief van €75 en een contract van tenminste 1 jaar. Op die manier hebben beide partijen zekerheid op werk en geleverde diensten.

Daarnaast heb je als ondernemer van tevoren al zekerheid over loonheffingen en werknemersverzekeringen. Daardoor wordt het een stuk makkelijker om zaken te doen met jouw opdrachtgevers.

In combinatie met opdrachtgeversverklaring

Naast de zelfstandigenverklaring is er voor de opdrachtgever ook de opdrachtgeversverklaring. Dit is eigenlijk bijna hetzelfde formuliertje. Hoewel deze dus bedoeld is voor de opdrachtgever. Hiermee kan die zijn nieuwe freelance werknemer namelijk checken via een online module.

Zaken verwerken in je online boekhouding

In online boekhoudprogramma InformerOnline kun jij als ondernemer al je zaken met opdrachtgevers gemakkelijk verwerken in de boekhouding. Upload je factuur en laat deze vervolgens verwerken door echte robots. Op die manier hoef jij bijna niets meer zelf te doen. Tenslotte bespaar je ontzettend veel kostbare tijd!

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis