Urencriterium

Laatst gewijzigd

31/8/23

Flow Library Asset 4

Wat is het Urencriterium?

Als ZZP'er kun je in aanmerking komen voor aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek. Hiervoor en voor veel andere aftrekposten moet je voldoen aan het urencriterium. Dat betekent dat je 1225 uur per jaar moet besteden aan jouw onderneming.

Welke uren tellen mee?

In principe mag je alle uren die je werkt als ondernemer meerekenen met het urencriterium. Stel dat jij een stukadoorsbedrijf hebt. Daarbij tellen uiteraard alle uren die jij maakt om een muurtje te stuken voor je klant. Maar daarnaast mag je ook de uren meerekenen die je besteedt aan bijvoorbeeld facturen opstellen of je boekhouding bijwerken. Let wel op dat je daadwerkelijk aan het werk moet zijn voor je bedrijf. Vandaar dat het niet meetelt als jij bijvoorbeeld stand-by bent voor belletjes maar verder niets doet. Krijg jij een belletje en ben je daardoor met iets bezig? Dan mag je deze uren natuurlijk wel weer opschrijven.

En wat nou als je midden in het jaar bent gestart met je uren bijhouden? Dan mag je dat niet omrekenen naar minder uren omdat je minder maanden werkt. Dat wil zeggen dat je dus ongeacht de lengte van jouw jaar als ondernemer 1225 uur moet maken om in aanmerking te komen voor aftrekposten.

Waarom wil je aan het urencriterium voldoen?

Het grootste doel van een onderneming is het creëren van een zo groot mogelijke omzet. Daardoor maak je namelijk meer winst en verdien je als ondernemer dus meer geld. Natuurlijk moet ben je vaak wel verplicht om belasting af te staan. Zo is er bijvoorbeeld de inkomstenbelasting die ervoor zorgt dat je een deel van je winst moet inleveren. Dat werkt nou eenmaal zo. Maar gelukkig kun je als ZZP'er gebruik maken van aftrekposten. Hiermee word jouw belastbare inkomen lager en hoef je dus eigenlijk minder belasting te betalen. Op die manier houd jij meer geld over. Daaraan zitten wel wat eisen verbonden en eentje daarvan is voldoen aan het urencriterium van 1225 uur.

Urenregistratie in je online boekhoudprogramma

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun jij eenvoudig al je uren registreren. Dit doe je via het kopje "Urenregistratie". Hierdoor heb jij als ondernemer een duidelijk overzicht van hoeveel uren jij in een jaar besteedt aan je business. Bovendien kun je voor uren die je voor klanten hebt gemaakt meteen een online factuur versturen via een speciaal beveiligd netwerk. Deze betalen zij met iDEAL. Daardoor heb jij snel je geld verdiend en bespaar je veel tijd. Zo wordt het boekhoudkundige gedeelte van het urencriterium dus wat minder en houd jij meer tijd over voor andere zaken!

Houd eenvoudig je uren voor het urencriterium bij in InformerOnline
Houd eenvoudig je uren voor het urencriterium bij in InformerOnline

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis