Goed koopmansgebruik

Laatst gewijzigd

14/9/23

Flow Library Asset 4

Wat is Goed Koopmansgebruik?

Goed koopmansgebruik heeft eigenlijk niet echt een vaste betekenis. In principe komt het neer op netjes boekhouden volgens de regels die bij jouw type onderneming passen. De rechter gebruikt deze term vaak als hij moet bepalen of iemand naar 'goed koopmansgebruik' heeft gehandeld.

Schommelende betekenis

Doorgaans verandert de betekenis van goed koopmansgebruik regelmatig. Het past zich een beetje aan aan nieuwe wetten en regels. Daarnaast schikt het zich naar bijvoorbeeld nieuwe moderne technologieën zoals online boekhouden.

Bovendien heeft het te maken met de manier waarop een onderneming winst maakt. Zolang dit volgens een legale manier gaat is het goed koopmansgebruik. Op het moment dat een bedrijf dus frauduleuze activiteiten uitvoert is dat natuurlijk het tegenovergestelde.

Winstmethode moet worden aangehouden

Zodra een onderneming ervoor kiest om een bepaalde manier van omzet generen te gebruiken, moeten zij deze methode aanhouden. Je mag dus niet zomaar wisselen van winstmethode, als je daarmee ineens een belastingvoordeel zou hebben. Dit betekent dus dat je alleen op het moment dat het goed koopmansgebruik dit toelaat, je kunt wisselen van methode.

Goed Koopmansgebruik via een online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je boekhouden op de juiste manier, en uiteraard volgens goed koopmansgebruik! Verstuur binnen 2 minuutjes de btw aangifte via een koppeling met de Belastingdienst. Deze betaal je zelfs met iDEAL. Bovendien verstuur je volgens het beveiligde speciale PEPPOL netwerk facturen naar al je klanten.

goed koopmansgebruik
Boekhouden volgens goed koopmansgebruik in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis